Olie- en gasgigant

Shell zwakt CO2-doel af, felle kritiek van klimaatactivisten

Door ANP / RTL Z··Aangepast:
© ANPShell zwakt CO2-doel af, felle kritiek van klimaatactivisten
RTL

Shell heeft zijn tussentijdse doel om de uitstoot van CO2 terug te dringen afgezwakt. Waar het olie- en gasconcern drie jaar geleden nog mikte op een afname van 20 procent, spreekt het Britse bedrijf nu van een daling tussen de 15 en 20 procent ten opzichte van 2016.

Het gaat niet om een absolute afname, maar om de hoeveelheid CO2 die per verkochte eenheid aan bijvoorbeeld benzine of gas wordt uitgestoten. Daar is kritiek op van klimaatactivisten, omdat zo'n doelstelling niets zegt over de daadwerkelijke hoeveelheid broeikasgas die in de atmosfeer komt.

Geen groene stroom

Shell past het CO2-doel aan omdat het bedrijf zich grotendeels heeft teruggetrokken van de Europese markt voor elektriciteit.

Eerder was het bedrijf nog van plan om particulieren in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland groene stroom te verkopen, maar na het aantreden van de nieuwe topman Wael Sawan dacht Shell daar geen sterke resultaten te kunnen boeken.

Nieuw doel

Shell heeft wel een nieuw doel voor de absolute uitstoot bij klanten die olieproducten kopen. Die moet 15 tot 20 procent lager zijn dan in 2021. Onder andere het afvangen en opslaan van CO2 moet daarbij helpen.

Kan Shell de omslag van fossiel naar groen maken?
Lees ook

Kan Shell de omslag van fossiel naar groen maken?

De uitstoot van de brandstof die Shell verkoopt is goed voor het overgrote deel van alle emissies waar het Britse bedrijf verantwoordelijk voor is.

Eigen uitstoot

Het bedrijf verwacht in 2030 de CO2-uitstoot die de eigen activiteiten veroorzaken te hebben gehalveerd in vergelijking met 2016. Shell denkt in 2050 per saldo helemaal geen CO2 meer uit te stoten, schrijft het bedrijf bij een update over zijn klimaatstrategie.

Shell zegt ook tussen 2023 en 2025 tussen de 10 miljard en 15 miljard dollar te investeren in oplossingen voor het verlagen van de CO2-uitstoot. Het gaat dan bijvoorbeeld om laadpalen voor elektrische auto's, biobrandstoffen en de productie van waterstof.

Winstgevendheid

Onder voormalig topman Ben van Beurden beloofde Shell voor het eerst om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Zijn opvolger Sawan beloofde het olie- en gasconcern vooral een waardevollere belegging te maken, waarbij de winstgevendheid belangrijk is.

Daarbij speelt mee dat Shell op de beurs vooralsnog minder waard is dan vergelijkbare Amerikaanse energiebedrijven, zoals ExxonMobil.

Kritiek klimaatactivisten

Klimaatactivisten zijn erg kritisch over de aangepaste klimaatdoelen van olie- en gasconcern Shell. Met het nieuwe doel van een vermindering van de hoeveelheid CO2 per verkochte eenheid energie tussen de 15 en 20 procent in 2030 voldoet Shell volgens Milieudefensie niet aan het klimaatvonnis van de rechtbank van Den Haag.

Dat verplichtte Shell in 2030 zeker 45 procent minder CO2 uit te stoten dan in 2019. "Het reductiedoel, wat al schandalig laag was, wordt nu nog meer verlaagd en dat is ronduit bizar", reageert campagneleider Nine de Pater.

Geen olie maar gas

Het valt Milieudefensie verder op dat Shell zich voor het eerst een doel heeft gesteld om de absolute uitstoot door het gebruik van zijn olieproducten terug te dringen. "Daar staat echter een forse investering in gas tegenover, waardoor niet gezegd is dat dit doel tot CO2-reductie gaat leiden", stelt de organisatie.

De activistische belegger Follow This meent dat Shell 'wedt op het falen van het klimaatakkoord van Parijs, dat dit decennium bijna een halvering van de emissies vereist'.

"Beleggers voor de korte termijn belonen Shell vandaag mogelijk met een koerswinst voor het aandeel, maar verantwoordelijke beleggers willen dat Shell verandert", schrijft oprichter Mark van Baal.

Toekomst in gevaar

"Deze terugtrekking beëindigt alle twijfel over de intenties van Shell: het bedrijf wil zo lang mogelijk fossiele brandstoffen blijven oppompen." Hij beschuldigt het Shell-bestuur ervan de wereldeconomie in gevaar te brengen, maar ook de toekomst van het bedrijf zelf.

Follow This dient jaarlijks op de aandeelhoudersvergadering van Shell een voorstel in om het bedrijf op te roepen meer te doen tegen de opwarming van de aarde. De laatste jaren blijft de steun daarvoor steken op ongeveer 20 procent. Dit jaar dient een groep van grote beleggers, waaronder verzekeraars, samen met Follow This die klimaatresolutie in.

Lees meer over
ShellMilieudefensieFollow ThisKlimaat