Aanvraag nog één dag mogelijk

Pot van noodfonds energie bijna leeg ondanks extra miljoenen

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty Images.Pot van noodfonds energie bijna leeg ondanks extra miljoenen
RTL

Huishoudens hebben nog maar één dag om een aanvraag in te dienen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. De animo is zo groot dat de geldpot bijna leeg is. Dat terwijl er vanwege de grote interesse in februari nog 24 miljoen euro extra werd bijgestort. Inmiddels zijn er 185.000 aanvragen ingediend. Dat is het dubbele van vorig jaar.

Het noodfonds is bedoeld om mensen te helpen die de energierekening niet meer kunnen betalen. Het geld van het fonds wordt ingelegd door onder meer energiebedrijven en overheid.

Op 1 januari werd het prijsplafond geschrapt, de belasting op aardgas verhoogd, en de energietoeslag van 1300 euro per jaar voor gezinnen met lage inkomens is er ook niet meer. In ruil daarvoor zijn andere toeslagen wel verhoogd. 

Wie toch nog in de problemen komt, kan zich melden bij het noodfonds.  De grens ligt bij een inkomen van 130 procent van het bruto sociaal minimum. En vervolgens wordt gekeken hoe hoog de energierekening is. Alleen als die 8 procent of meer van je inkomen bedraagt, kom je in aanmerking voor de steun. Vorig jaar was dit 10 procent.

'Aanvragen blijven binnenkomen'

Voor de inkomensgroep die het iets ruimer heeft (met een inkomen van maximaal 200 procent van het bruto sociaal minimum) ligt de grens ook lager. De energierekening moet nu minstens 10 procent van het inkomen zijn, in plaats van de 13 procent in 2023. 

"De aanvragen blijven binnenkomen. Mocht je nog een aanvraag willen indienen, dan moedigen we je aan om snel nog een aanvraag in te dienen vóór morgen 23.59 uur", meldt een woordvoerder van het fonds. 

Noodfonds voor hoge energierekening weer geopend: hier moet je zijn
Lees ook

Noodfonds voor hoge energierekening weer geopend: hier moet je zijn

Gemiddeld ontvangen huishoudens 600 euro steun. "In eerste instantie was 60 miljoen euro beschikbaar. 20 miljoen daarvan werd betaald door energieleveranciers, de rest door de overheid." 

83.000 aanvragen goedgekeurd

Direct na opening van het loket werd duidelijk dat 60 miljoen te weinig was om alle huishoudens te helpen. "Er is 24 miljoen euro ingelegd, genoeg voor circa 30.000 huishoudens. We hadden verwacht dat we daarmee tot eind maart genoeg geld zouden hebben, maar het is waarschijnlijk morgen al op." 

Alle aanvragen worden beoordeeld, momenteel zijn er 83.000 aanvragen goedgekeurd. "Vorig jaar kwamen er 83.000 aanvragen binnen en werd van 50.000 huishoudens uiteindelijk de aanvraag goedgekeurd." Die kregen in totaal 43,7 miljoen euro aan steun.

Lees meer over
EnergieEnergietoeslagArmoedeInkomensongelijkheid