CDA-oudgediende Ger Koopmans nieuwe topman boerenorganisatie LTO
De grootste belangenvereniging voor boeren in ons land heeft een nieuwe topman gevonden. Ger Koopmans, oudgediende van het CDA, is door de leden van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) gekozen als nieuwe voorzitter. Hij volgt Sjaak van der Tak op, die begin dit jaar stopte.
Koopmans kent de organisatie goed: hij werkte in het verleden al voor de LTO of verwante organisaties. Tussen 1989 en 2002 was hij actief bij de Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie. En van 2013 tot en met 2014 was hij voorzitter van de LTO-vakgroep Kalverhouderij.
Door de LTO wordt hij dan ook omschreven als een 'boerenbestuurder pur sang'. Koopmans komt uit een boerengezin en had zelf een melkveehouderij. Op dit moment heeft hij een naar hem vernoemd adviesbureau. Hij begint op 1 april aan zijn nieuwe baan.
CDA-lid
De 61-jarige Koopmans, afkomstig uit de buurt van Venlo, is verder al ongeveer 40 jaar lid van het CDA. Dat is van oudsher een partij met sterke banden met de agrarische sector. Voor die partij was hij onder meer Tweede Kamerlid, van 2002 tot en met 2012.
In die functie hield hij zich veel bezig met de landbouw. En dat komt nu weer goed van pas, vanwege de stikstofcrisis bijvoorbeeld. De toekomst van de landbouw in Nederland is een belangrijk politiek dossier, ook in aanloop naar de Europese verkiezingen dit jaar.
Afgetreden in Limburg
Na zijn Kamerlidmaatschap was Koopmans onder meer lid Gedeputeerde Staten van Limburg. Dat eindigde in mineur. Koopmans trad af in de nasleep van een subsidieschandaal rond landschapsstichting Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL).
In de zomer van vorig jaar klapten de onderhandelingen tussen het kabinet en boeren over een Landbouwakkoord. Dit akkoord moest de sector toekomstperspectief geven, nadat de relatie in de afgelopen jaren flink bekoelde. De LTO zag het niet zitten in de maatregelen die minister Adema voorstelde, blijkt uit een reconstructie van de politieke redactie van RTL Nieuws.
Of er onder Koopmans' leiding wel snel een akkoord bereikt zal worden is de vraag. "We leven steeds meer in een land waarin burgers mogen consumeren wat we niet mogen produceren. Dat moet anders!", is Koopmans strijdvaardig. Aan de andere kant dragen de partijen die nu over een nieuw kabinet onderhandelen boeren een warmer hart toe dan de meeste partijen in het huidige - demissionaire - kabinet.
'Losgezongen van de praktijk'
De nieuwe voorzitter is zich er in ieder geval van bewust dat er iets moet veranderen. "Het probleem is niet alleen die stapeling van regels, maar ook het feit dat ze achter een bureau bedacht zijn. Het is losgezongen van de praktijk van het boerenerf", aldus Koopmans in het persbericht.