Zo verdien je geld door je zonnepanelen uit te (laten) zetten
Er is iets nieuws in de toch al ingewikkelde regels voor mensen met zonnepanelen. De mogelijkheid om op afstand je zonnepanelen uit te laten zetten als er een overschot aan energie is waardoor je zou moeten betalen voor de stroom die je teruglevert. Soms zelfs tegen betaling.
Het bedrijf Zonneplan biedt zijn klanten de mogelijkheid dat de omvormer van hun zonnepaneleninstallatie wordt uitgeschakeld op piekmomenten. Als er veel zon is of als er heel weinig stroom wordt verbruikt.
Zon zorgt voor piek
In dat soort gevallen wordt de stroomprijs soms negatief, omdat er meer stroom het net op komt dan er wordt gevraagd. Dat is een probleem, want het stroomnet moet precies in evenwicht zijn. Kind van de rekening zijn zij die op het laatste moment ineens extra stroom leveren. Vaak eigenaren van zonnepanelen. De zon laat zich maar moeilijk voorspellen.
Die rekening komt via het bedrijf terecht bij de consument, als die een dynamisch energiecontract heeft. Bij een negatieve stroomprijs moeten klanten namelijk betalen voor de stroom die ze opwekken en leveren. Dat wil je niet. De oplossing is simpel: zet je zonnepaneel uit.
Op afstand uitzetten
Dat doe je door de zogeheten omvormer uit te zetten. Dat is het apparaat dat de zonne-energie omzet in stroom naar het elektriciteitsnet. Klinkt simpel, maar dan moet je wel net thuis zijn. Bij Zonneplan hebben ze hier iets op verzonnen. Het bedrijf kan de panelen op afstand uitschakelen, om te voorkomen dat er een stroomoverschot ontstaat én jij betaalt voor de stroom die je levert
Dat uitzetten kan het bedrijf ook doen als de prijzen in de plus staan om een overschot te voorkomen. Voor jou als klant is dat natuurlijk nadelig, want je loopt inkomsten mis. Daar compenseert Zonneplan je voor, belooft het. Je krijgt dan een vergoeding voor de stroom die je niet hebt mogen leveren.
Het bedrijf heeft naar eigen zeggen bijna 100.000 zonnepaneleninstallaties bij klanten in Nederland geplaatst. Daar zou het technisch gezien dus bij kunnen. Dat is alleen niet voldoende.
Om gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheid, moet de eigenaar van de zonnepanelen ook klant zijn bij het bedrijf. Het is namelijk niet mogelijk om te berekenen wat een klant die bij een andere leverancier zit zou moeten krijgen voor de stroom die hij of zij níet teruglevert aan het net, legt woordvoerder Frank Breukelman van Zonneplan uit.
Kleine groep consumenten
Dat betekent dat er nu slechts enkele duizenden consumenten zijn die gebruik kunnen maken van deze nieuwigheid. Het bedrijf wil op termijn ook klanten met een omvormer van een ander merk de mogelijkheid geven dat ze worden aangesloten op het systeem.
Dat is ook gunstig voor het bedrijf zelf. Want hoe meer zonnepanelen het bedrijf op afstand kan besturen, hoe lucratiever. Op die manier kan Zonneplan inspelen op een dalende prijs als de zon meer schijnt dan verwacht. Dat kost het bedrijf namelijk ook geld. Het tarief dat zij krijgen voor de door hen geleverde stroom ligt lager dan afgesproken of ze moeten er zelfs op toe leggen.
Salderingsregeling niet afgeschaft
Het idee is een alternatief voor de terugleverheffing die veel energiemaatschappijen recent hebben verzonnen. Klanten met zonnepanelen moeten deze betalen om te compenseren voor de kosten die bedrijven hebben doordat de salderingsregeling niet is afgeschaft.
Deze subsidieregeling was bedoeld om zo veel mogelijk huishoudens zonnepanelen te laten kopen. Dit werd gestimuleerd door de stroom die wordt geleverd met zonnepanelen weg te strepen tegen wat je verbruikt. Alleen wat huishoudens meer verbruiken, wordt nog belast.
Dat jaagt bedrijven op kosten. De opgewekte stroom - veelal in de zomer - kunnen ze doorgaans minder duur verkopen dan de stroom die ze in de winter moeten leveren aan dezelfde huishoudens. Die kosten komen deels ook terecht bij huishoudens zonder zonnepanelen.
Heffingen als prikkel
Dat is oneerlijk, aldus de energiebedrijven. En dus rekenen ze op verschillende manieren extra kosten aan klanten met zonnepanelen, om terugleveren in te dammen. Met zo'n prijsprikkel zullen klanten met zonnepanelen wellicht eerder geneigd zijn om hun wasmachine aan te zetten als de zon schijnt. En op die manier minder stroom terug te leveren.
"Het afstraffen van de consument die investeerde in de verduurzaming van de energietransitie", noemt Zonneplan dat. Overigens blijft het slim om te wassen of de auto te laden als de zon schijnt, voegt Breukelman nog wel toe. De stroom die je daarvoor gebruikt, wordt dan opgewekt met de zonnepanelen van je buren met een 'domme' omvormer, legt hij uit. "Hoe minder je levert en hoe meer je verbruikt, hoe beter het is."