En emmers saus

Geen ontslagpremie à 75.000 euro voor man die 900 liter zonnebloemolie jatte

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / DPA / Arne DedertGeen ontslagpremie à 75.000 euro voor man die 900 liter zonnebloemolie jatte
RTL

Het stelen en doorverkopen van 900 liter zonnebloemolie en emmers saus is een man duur komen te staan. Niet alleen kost het hem zijn baan, hij draait ook op voor bijna 8000 euro schade. Een veelvoud van de 1.100 euro die de verkoop van de gestolen waar hem opleverde.

Toen het bedrijf achter de diefstal kwam, werd hij halverwege oktober vorig jaar op staande voet ontslagen. Terecht, oordeelt de rechter. De eis van de man voor een ontslagvergoeding van 75.000 euro was daarom ook kansloos.

Druk bezig met heftruck

Het bewijs tegen de man was ook tamelijk overweldigend. Op camerabeelden was goed te zien hoe hij met een heftruck op een zondagavond een vat van 900 liter zonnebloemolie uit het magazijn van het bedrijf naar de laad- en losplek reed. 

Daar stond zijn – geleende – bestelbus geparkeerd. Met de lege heftruck reed hij vervolgens het magazijn weer in, om terug te komen met een pallet vol emmers saus, blijkt uit de camerabeelden. In totaal was de man zo'n 40 minuten in de weer. 

Ontslagpremie voor 14-jarige die niet kwam opdagen bij bijbaantje
Lees ook

Ontslagpremie voor 14-jarige die niet kwam opdagen bij bijbaantje

De volgende dag bleken de zonnebloemolie en de saus verdwenen. Daar had de man eigenlijk geen goede verklaring voor. Hij verweerde zich eerst met het verhaal dat hij er die avond was om balken op te halen voor een wasmachine. Toen die er niet waren, ging hij maar koffie drinken. Volgens hem omdat hij er zin in had, ook al was hij dan helemaal alleen. 

Ongeloofwaardig verhaal

Ook zou hij wat dingen hebben voorbereid voor zijn nachtdienst, die om 23 uur die avond zou beginnen. Niet geloofwaardig, vindt de rechtbank in Utrecht. Op de camerabeelden is niets te zien waaruit blijkt dat hij de balken zoekt of koffie ging drinken. 

Het enige dat op de beelden is te zien, is hoe hij in de weer is met de tank zonnebloemolie en de emmers saus. En dat hoort niet tot zijn werkzaamheden, omdat deze nooit op de plek worden neergezet waar de man ze plaatste. 

Man bekent diefstal

Wat de rechters wel geloven, is het verslag van het bedrijf dat is gemaakt als onderbouwing van zijn ontslag. Daarin staat dat de man de diefstal toegaf toen hij ermee werd geconfronteerd. In eerste instantie gaf hij overigens alleen het verdonkeremanen van de saus toe. 

Pas toen hij de beelden te zien kreeg, bekende hij ook het stelen van de zonnebloemolie. De verkoop ervan aan vrienden en familie leverde hem een bedrag van 1.100 euro op. Dat hij hier niet voor wordt vervolgd, is geen reden om het ontslag terug te draaien. 

In het strafrecht zijn de regels voor bewijs strenger dan in het civiele recht, oordelen de rechters. Het gevolg is dat het ontslag blijft staan. Dat het bedrijf bijna 8000 euro inhield op de eindafrekening van de man is dus ook terecht. En naar de door hem geëiste schadevergoeding van 75.000 euro kan hij ook fluiten.

Lees meer over
Ontslag