Blond haar en blauwe ogen

Vrouw laat man zeven jaar lang in de waan dat hij vader van haar dochter is

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© iStockVrouw laat man zeven jaar lang in de waan dat hij vader van haar dochter is
RTL

Een man kan stoppen met maandelijks overmaken van 150 euro aan zijn ex voor het onderhoud van haar zevenjarige dochter. Hij is namelijk niet de vader. Volgens de moeder had hij dat best kunnen weten, tegelijkertijd hield ze jarenlang stug vol dat hij wel de vader was.

Een DNA-test in mei van vorig jaar bewees het tegendeel. Die test was onderdeel van een rechtszaak die de man had aangespannen tegen de vrouw, waar hij jaren geleden een relatie mee had. 

In die periode werd ook een kind geboren, in 2016. De man – geboren in 1989 – erkende haar als zijn dochter. Toen de relatie stukliep, kreeg de vrouw in haar eentje het ouderlijk gezag over het meisje. Zij heeft nog vijf andere kinderen uit andere relaties. De man heeft twee kinderen. 

Alimentatie 150 euro per maand

De man startte de rechtszaak omdat hij zijn erkenning als vader van het meisje wilde vernietigen. Daarnaast wilde hij af van de alimentatie die hij sinds oktober 2018 moest betalen voor verzorging en opvoeding van het meisje. Dat ging om 150 euro in de maand. Als laatste eiste hij de al betaalde alimentatie terug, van in totaal 4.244,69 euro. 

De rechtbank in Utrecht geeft hem maar voor een deel gelijk. Zijn naam mag van de geboorteakte geschrapt worden. Hij heeft voldoende aangetoond 'dat sprake was van dwaling en bedrog', schrijft de rechtbank in het vonnis. 

Rechter veroordeelt vrouw die liegt over wie vader kind is
Lees ook

Rechter veroordeelt vrouw die liegt over wie vader kind is

De vrouw heeft hem namelijk jarenlang in de waan gelaten dat hij de vader was. Terwijl ze genoeg redenen had om het tegendeel te doen. De man spande namelijk meerdere rechtszaken aan om zijn dochter te kunnen zien en het ouderlijk gezag te krijgen. 

Geldproblemen

In al die zaken heeft zij 'nooit verteld' dat hij mogelijk de vader niet was. Pas tijdens de zaak over het schrappen van hem als vader, gaf zij openheid van zaken: vanwege geldproblemen had zij 'in ruil voor geld' seks met andere mannen.

De vrouw verklaarde in de rechtszaak dat een van de mannen 'over haar grenzen is gegaan' en dat zij toen zwanger raakte. Bovendien: haar dochter heeft blond haar met blauwe ogen. Dat zou reden moeten zijn voor haar ex om te twijfelen of hij wel echt de vader was, zei zij in de rechtbank. Wat voor kleur haar en ogen de man heeft, vermeldt het vonnis overigens niet. 

Flink op kosten gejaagd

"De rechtbank vindt dit onaannemelijk", staat in het vonnis. Het toont eerder aan dat de vrouw al vanaf het begin wist dat hij niet de biologische vader was. Dat zij pas in deze rechtszaak met de waarheid op de proppen komt is 'laakbaar'. De man is flink op kosten gejaagd door alle zaken die hij heeft gevoerd. 

Die rekening loopt mogelijk nog ietsje op. De man wordt pas uit de geboorteakte geschrapt als het vonnis definitief is. En dat is pas zo als de drie maanden voorbij zijn waarin de partijen nog in beroep kunnen gaan. Tot die tijd is de man juridisch gezien nog haar vader, en volgens een eerdere uitspraak van een rechter verplicht om alimentatie te betalen. 

Er is nog meer tegenslag. De duizenden euro's die hij aan zijn ex heeft overgemaakt, krijgt hij niet terug. Het vernietigen van zijn erkenning als vader levert niet het recht op om het geld terug te eisen. Die eis van de man is door de rechtbank afgewezen.

Lees meer over
RechtAlimentatieKindRechtspraakRechtszaak