Franse miljoenensubsidie voor kernreactor van Nederlandse startup
De Nederlandse startup Thorizon krijgt 10 miljoen euro subsidie van de Franse overheid voor het ontwikkelen van een nieuw type kernreactor, waarbij kernafval wordt omgezet in energie. Thorizon-directeur Kiki Lauwers verwacht dat de eerste kerncentrale rond 2030 met deze nieuwe technologie kan werken.
Lauwers is trots op het subsidiebedrag dat is binnengehaald, zo vertelt ze aan RTL Z. "Het is een opsteker voor ons team. Het heeft ook wat voeten in aarde gehad om dit bedrag te krijgen: 10 miljoen euro geven de Fransen niet zomaar weg."
De subsidieaanvraag werd in juni 2023 ingediend. Daarna bekeek een jury van de Franse overheid en inhoudelijke experts het verzoek. "Er zijn maar twee bedrijven die geselecteerd zijn door de Franse overheid, die niet van oorsprong Frans zijn. Dus dat is best bijzonder."
Thorizon ontwikkelt zogenoemde gesmolten-zoutreactoren. Bij een normale kerncentrale bestaat een risico op een meltdown. Dat is een ongeluk met een kernreactor waarbij de kern van de reactor oververhit raakt en brandstofelementen smelten.
Meltdown kan niet
Gesmolten zout wordt gezien als oplossing, omdat het al gesmolten is, is een meltdown namelijk onmogelijk.
Het nadeel: zout is corrosief waardoor het materiaal waar het in zit kan gaan roesten. Thorizon ontwikkelde speciale houders voor het zout die verwisseld kunnen worden als ze versleten zijn.
Radioactief afval
Thorizon gebruikt radioactief afval als splijtstof. Materiaal van atomen wordt in een kerncentrale in twee delen gespleten. Daarbij komt een grote hoeveelheid energie vrij. Die energie kan worden gebruikt om elektriciteit op te wekken. "Er is geen drukopbouw, zoals bij traditionele kerncentrales", aldus Lauwers. "We verminderen hiermee tegelijkertijd de berg afval."
Voorlopig is het echter nog niet zo ver: "We moeten ons ontwerp verder uitwerken, voordat we met de bouw van zo'n kernreactor kunnen beginnen. Ik denk dat we pas in 2030 zo ver zijn. In Frankrijk is veel belangstelling voor deze technologie. Maar wat mij betreft komt er dan ook een kerncentrale van onze hand in Nederland."