Eerder pensioen

Politie in actie voor vroegpensioen: 'Doorwerken tot je 70ste? Mooi niet'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPPolitie in actie voor vroegpensioen: 'Doorwerken tot je 70ste? Mooi niet'
RTL

Zo’n drieduizend werknemers van de politie voeren actie in Den Haag voor het behoud van het zogenoemde vroegpensioen. Wie een zwaar beroep heeft, moet eerder kunnen stoppen met werken, maar de regeling daarvoor staat op losse schroeven. "Ik doe dit al vanaf mijn achttiende, 65 is echt de max."

Werknemers van de politie verzamelden zich vandaag op het Malieveld om actie te voeren en liepen een protestmars door Den Haag. 

"Ik ben nu 50 en als het zo doorgaat, moet ik door tot mijn 70ste. Dat accepteren we niet", zegt één van de actievoerders tegen RTL Nieuws. Volgens de politievrouw is het werken bij de politie mooi, maar ook zwaar. En daarom is eerder kunnen stoppen met werken bittere noodzaak. 'Op het dak klimmen om boeven te vangen' ziet ze zichzelf niet zo snel meer doen op latere leeftijd.

'Meer sectoren in actie'

Eerder dit jaar werd al op kleinere schaal actie gevoerd voor het vroegpensioen. De politie is één van de eerste sectoren die dat doet, maar volgens vakbonden FNV, CNV en politiebond VCP moeten er meer sectoren volgen. Op het Malieveld stonden vandaag bijvoorbeeld ook bonden uit de bouwsector.

"Loop maar eens een dagje mee met een stratenmaker, die redt het gewoon niet tot de eindstreep", zegt Chris van Veldhuizen van Vakvereniging Het Zwarte Corps (HZC).

Vroegpensioen zwaar beroep op losse schroeven, dit is er aan de hand
Lees ook

Vroegpensioen zwaar beroep op losse schroeven, dit is er aan de hand

Het draait allemaal om de zogenoemde Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). Daarmee kunnen werknemers met een zwaar beroep drie jaar voor hun pensioen stoppen met werken. Dat kan dankzij een uitkering van de werkgever, waarover de werkgevers, onder voorwaarden, geen belasting betalen. Maar per eind 2025 vervalt dat fiscale voordeel en politiek Den Haag is er nog niet uit of het komt tot een verlenging.

De bonden en werkgevers voerden in de afgelopen tijd al overleg een mogelijke vervolgregeling, maar kwamen daar niet uit. Waar de werknemers gaan voor een permanente regeling voor een grote groep werknemers, pleiten de werkgevers juist voor beperking, omdat het anders veel te duur wordt. En daarom staat de RVU na 2025 op losse schroeven.

Mars door Den Haag.© ANP
Mars door Den Haag.

Volgens Ramon Meijerink, bestuurder bij politievakbond ACP, moet er haast worden gemaakt. "De politiek is nu aan zet", zegt hij. Volgt er niet snel een beslissing over een nieuwe regeling, dan is er onvoldoende tijd om die in te voeren en dreigen er mensen buiten de boot te vallen. "Zowel de politie zelf, als de bond zien dat het vak dusdanig zwaar is dat mensen niet tot het einde van hun pensioen kunnen werken."

'RVU is maatwerk'

Volgens Jurre de Haan van werkgeversvereniging VNO-NCW willen de werkgevers graag weer om de tafel met de vakbonden, maar de inzet moet wel zijn dat mensen gezond kunnen doorwerken tot aan hun pensioengerechtigde leeftijd. De RVU, dat is maatwerk: "Er moet een regeling komen voor mensen die dat echt nodig hebben, maar er moet geen cultuur rondom het vroegpensioen ontstaan", aldus De Haan. 

Zo'n regeling is niet nodig voor alle sectoren, dat is volgens hem ook niet wenselijk in een krappe arbeidsmarkt. "Het werk bij de politie moet minder zwaar worden gemaakt voor mensen die dat nodig hebben, door hen tijdig overstapmogelijkheden te bieden."

Lees meer over
Nationale PolitieFNVCNVVNO-NCWCaoPensioenen