Nederlandse meubelindustrie heeft het zwaar: 'Groot deel lijdt verlies'
Nederlandse woonmeubelmakers hebben het moeilijk. Ruim de helft van de bedrijven maakte in het afgelopen halfjaar geen winst, meldt brancheorganisatie CBM. "De vraag naar meubels is in binnen- en buitenland fors afgenomen." Dat komt onder meer doordat de coronacrisis voorbij is.
Dat veroorzaakte namelijk een coronapiek, vertelt Kees Hoogendijk. Hij is directeur van CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie.
Volgens Hoogendijk hebben Nederlanders in coronatijd veel meubels aangeschaft, aangezien ze hun geld destijds aan relatief weinig andere zaken konden besteden. "Inmiddels kunnen mensen weer op vakantie en uit eten", verklaart Hoogendijk.
Helft maakt geen winst
En dus gaat er minder geld naar meubels. De brancheorganisatie steekt elk halfjaar de thermometer in de markt en peilt bij de ruim 600 aangesloten bedrijven hoe het gaat.
Hoewel niet ieder lid reageert, kunnen er wel conclusies worden verbonden aan deze halfjaarlijkse conjunctuurmonitor, aldus Hoogendijk. Die zijn zorgwekkend: 56 procent van de respondenten geeft aan quitte te spelen of verlies te lijden. Maar daarbij gaat het om het bedrijfsresultaat, daar moeten nog wel de rentelasten en eventueel te betalen belastingen vanaf.
Een andere oorzaak van de malheur zijn de gestegen kosten. "De personeelskosten zijn toegenomen door loonsverhogingen en ook energie en grondstoffen zijn flink duurder geworden", verklaart Hoogendijk. Ook de haperende export speelt mee. "De vraag vanuit Duitsland en België neemt af."
Paar partijen kopje onder
In ons land gaat het na een zeer slecht eerste halfjaar van 2023, langzaam maar zeker iets beter. Bedrijven durven nog wel te investeren, zegt Hoogendijk. "Het scheelt daarbij ook dat de meeste meubelfabrikanten genoeg spek op de botten hebben na corona. Het spek verdwijnt nu wel."
Dit heeft nog niet geleid tot een grote faillissementsgolf. Al zijn er wel partijen kopje onder gegaan. Zo is in februari de iconische meubelmaker Pastoe failliet verklaard. Voor het paasweekend werd bekend dat dit bedrijf een doorstart gaat maken.
Dat gebeurt onder de vleugels van RSGA Design, een meubelfabrikant uit Culemborg. Remco van der Voort, een van de eigenaren, geeft toe dat de markt nu 'meer uitdagingen biedt'. Ze moeten harder hun best doen om meubels te verkopen, vertelt hij. Een vernieuwde website, promotie-acties en nieuwe producten moeten ervoor zorgen dat er weer meubels verkocht worden.
In winkels is ook waarneembaar dat de meubelbranche na de coronaperiode in zwaarder weer terecht is gekomen. Chiel van Til, van interieurwinkel Van Til uit Alkmaar, zegt dat het op dit moment 'taaier' is dan voorheen. "We zien dat er minder mensen binnenkomen." De afgenomen levertijden duiden er volgens hem op dat fabrikanten het nu minder druk hebben.
Minder verhuizingen
Volgens Van Til, van de vijfde generatie binnen het familiebedrijf, is er naast de eerdergenoemde oorzaken nog een andere reden: het lagere aantal verhuizingen. "Hoe meer mensen van huis wisselen, hoe meer meubels er verkocht worden." Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal verhuizingen na 2020 is afgenomen.
Aan de omzet merkt Van Til overigens nog niet dat het minder gaat. Dat komt door het verhogen van de prijzen en doordat mensen met een goedgevulde portemonnee nog wel blijven komen. "Die geven in één keer best veel uit. Het is de losse verkoop die achterblijft."
Hopen op slecht weer
Hij hoopt daarom op regen tijdens dit paasweekend, een van de weekenden in het jaar waarop het moet gebeuren voor de meubelwinkels. "Als het regent, dan gaan er meer mensen naar meubelzaken in plaats van naar het strand of het terras."
"We zien de toekomst rooskleurig in. We hebben al zoveel mindere dagen gehad en hebben die steeds overleefd", zegt Van der Voort van RSGA Design. Het bedrijf heeft meerdere merken onder de vleugels die al bijna 100 jaar bestaan.
En ook Hoogendijk wil niet te negatief zijn. "In onze branche is het nou eenmaal hollen of stilstaan", besluit hij.