Internetbank Bunq boekt eerste jaarwinst en krijgt kapitaalinjectie
Internetbank Bunq heeft vorig jaar een nettowinst van 53 miljoen euro gemaakt. Door de snelle groei heeft de bank hogere financiële buffers nodig. Aandeelhouders hebben daarom een kapitaalinjectie van 29 miljoen euro toegezegd.
Dat blijkt uit de jaarcijfers die Bunq vandaag publiceerde.
Alternatief
Bunq werd in 2012 opgericht door de Nederlandse ondernemer Ali Niknam, om een alternatief te bieden voor de traditionele banken. Het bedrijf maakte jarenlang verliezen, maar boekte vorig jaar voor het eerst een nettowinst.
Dat is vooral te danken aan de gestegen rente-inkomsten van de bank. Die verdrievoudigden vorig jaar, van ruim 41 miljoen euro tot ruim 127 miljoen euro.
Snelle groei
Bunq maakte vorig jaar een snelle groei door. De klanttegoeden explodeerden van 1,8 miljard euro tot ruim 6,9 miljard euro. Om aan de kapitaalvereisten van De Nederlandsche Bank te blijven voldoen, moet daarvoor wel het eigen vermogen worden verhoogd.
Uit de jaarrekening blijkt dat de aandeelhouders daarvoor in maart 29 miljoen euro hebben toegezegd. Op 22 maart had de bank daarvan 16,5 miljoen euro ontvangen.
Vertraging VS
Bunq wil verder groeien in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In maart meldde RTL Z dat de uitbreiding naar de VS was vertraagd, en dat de aanvraag voor een bankvergunning bij de Amerikaanse toezichthouder OCC was ingetrokken.
In het vandaag verschenen jaarverslag schrijft Bunq dat het van plan is om de aanvraag opnieuw in te dienen, maar dat het ook 'alternatieve juridische vormen' overweegt om in de VS aan de slag te gaan.