Jongeren wonen bij paps en mams en zitten met woonschaamte
Eén op de drie thuiswonenden tussen de 25 en 30 jaar ervaart 'woonschaamte'. Zij schamen zich voor hun woonsituatie en hebben het gevoel dat anderen op hen neerkijken.
Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank. Nederlandse jongeren wonen gemiddeld langer thuis dan vroeger, blijkt ook uit cijfers van het CBS. Tegenwoordig is meer dan de helft van de Nederlanders vanaf 24 jaar 'uit huis'. Het kan voelen als een sociale norm om rond deze leeftijd uit huis te gaan.
Rabobank-econoom Nic Vrieselaar legt uit: "We zien inderdaad dat woonschaamte samenhangt met leeftijd. Het is niet zo dat alle oudere thuiswoners zich schamen voor hoe ze wonen, maar zij schamen zich wel significant vaker dan jongere thuiswoners."
Ook werkende thuiswoners
Niet alle jongeren die thuis wonen zijn student. Van de door Rabobank ondervraagde jongvolwassenen tussen de 25 en 30 die geen voltijdopleiding volgen, woont bijna één vijfde nog thuis. Van deze groep heeft ruim één derde het gevoel gefaald te hebben als het gaat om de woonsituatie. Dit is significant meer dan de thuiswonenden tussen de 18 en 24 jaar.
Woningmarkt
Dat veel jongvolwassenen nog thuis wonen heeft vooral te maken met de huidige woningmarkt. Mensen geven aan geen geschikte woning te kunnen vinden en de financiële middelen niet te hebben om op zichzelf te gaan wonen.
Vrieselaar: "Dat zoveel thuiswonende jongvolwassenen de onbetaalbaarheid en onvindbaarheid van huizen noemen, laat zien dat de woningnood en explosief gestegen huur- en huizenprijzen ook thuiswoners raakt. De vooruitzichten zijn bovendien somber. De huizenprijzen stijgen opnieuw hard, terwijl de woningbouw inzakt."
Strijden voor hetzelfde huis
Thijs Geene is 22 en woont nog bij zijn ouders. Ook hij heeft last van de woningcrisis. “Ja woonschaamte... ik wil mijn eigen plekje. Mijn ouders pesten me niet weg, dat zeker niet, maar je wil gewoon op jezelf wonen. Je schaamt je omdat het financieel niet lukt om een woning te vinden.”
En Thijs herkent niet alleen het financiële argument, het is ook voor hem lastig om überhaupt een geschikte woning te vinden. “Ik concurreer met vrienden en vriendinnen uit het dorp. Dus ik strijd voor hetzelfde huis in het dorp, en dan is het beschamend om te zien dat een vriend een diepere buidel heeft en een huis wel kan kopen.”
Niet alleen nadelen
Toch heeft thuis wonen niet alleen nadelen. Een van de redenen die jongvolwassenen geven om thuis te blijven wonen is om te kunnen sparen. De vaste lasten zijn over het algemeen lager als je nog thuis woont. 59 procent zegt dat dit een reden is om nog thuis te blijven wonen. Ook geven sommigen aan het gewoon gezellig te vinden.