Ook ernstige geluidshinder rond Tata is schadelijk voor gezondheid bewoners
Tata Steel en andere bedrijven op industrieterrein IJmond veroorzaken ernstige geluidsoverlast in de omgeving en dat is schadelijk voor de gezondheid van de bewoners rond het gebied.
Vooral in Wijk aan Zee is de overlast groot, zo concludeert de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied na onderzoek. 30 procent van de inwoners van het dorp ondervindt ernstige geluidshinder van de industrie. Ook op andere plekken in de omgeving is de overlast groter dan gemiddeld in de regio en in Nederland.
Bijdrage geluid aan ziektes
Geluidsoverlast, en zeker harde 'piekgeluiden', kunnen leiden tot slaapgebrek en stress, maar bijvoorbeeld ook een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Mensen die in de buurt wonen van het gebied, hebben daar vaker last van, zegt de omgevingsdienst. Al is niet precies te zeggen hoe groot de bijdrage van geluid aan de ziektes is.
De geluidsoverlast moet daarom ook omlaag. Ook omdat de inwoners toch worden blootgesteld aan 'een combinatie van stof, geluid, geur en schadelijke stoffen' door het industrieterrein en Tata Steel in het bijzonder. "Doordat er hinder optreedt door verschillende milieufactoren, is de kans groter dat het lichaam in een staat van paraatheid blijft en niet tot rust komt", schrijven de onderzoekers.
Maatregelen om hinder te verminderen
De provincie gaat met de IJmondgemeenten kijken naar maatregelen zoals woningisolatie en dichte gevels om de hinder te verminderen. Ook wordt overlegd met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over piekbelasting van geluid, waarvoor nu nog geen normen bestaan.
Eerder concludeerde het RIVM al dat bewoners van de IJmond extra kans hebben om (ernstig) ziek te worden. Door de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden door Tata Steel is de verwachte levensduur in het gebied 2,5 maand korter.
Onder omwonenden leven al langer zorgen over de geluidsoverlast en de vergunningen die hieromtrent worden verleend aan de bedrijven. Mede hierom werd dit onderzoek uitgevoerd. Volgens de onderzoekers wordt wel aan de wettelijke eisen voldaan, maar is de manier waarop gemeenten en provincies de geluidsoverlast beoordelen verouderd en moet dat worden aangepast.
Ook wordt er gekeken naar maatregelen om de overlast te beperken, zoals isolatie van de woningen. Eerder werd al besloten dat Tata Steel 's nachts geen schroot meer mag verwerken om de overlast te verminderen.