Rechter: voorlopig geen gaswinning bij Schiermonnikoog
Een flinke tegenvaller voor het Nederlandse bedrijf ONE-Dyas en de Nederlandse overheid. Er mag voorlopig geen gas worden gewonnen in de Noordzee, ten noorden van Schiermonnikoog. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.
Milieuactivist Johan Vollenbroek vocht, samen met andere milieu-organisaties in Nederland en Duitsland, de vergunning die ONE-Dyas voor de gaswinning, aan bij de rechter.
De rechter gaat deels mee in hun bezwaren.
Stikstof en zeezoogdieren
De vergunning die de overheid eerder verleende om het boorplatform aan te leggen wordt vernietigd.
Volgens de rechtbank komt bij de bouw van het winningsplatform stikstof vrij. Verder deugt een constructie waarbij de stikstofrechten van drie boerderijen werden overgenomen, volgens de rechters niet. Verder kan het geluid van het heien voor het vastleggen van het platform negatief zijn voor bruinvissen en zeehonden, aldus de rechtbank.
De uitspraak is niet alleen een tegenvaller voor het bedrijf ONE-Dyas, maar ook voor de Nederlandse overheid. Niet alleen had de overheid de vergunning om gas te winnen verleend, de overheid neemt ook via EBN (Energiebeheer Nederland) voor 40 procent deel in het project. En van de opbrengst gaat 70 procent naar de Staat via belastingen.
ONE-Dyas en de overheid kunnen bij de Raad van State in hoger beroep tegen de beslissing van de rechter.
15 procent van ons gasverbruik
ONE-Dyas wil in het veld NO5-A in het Nederlandse deel van de Noordzee in de komende jaren in totaal 13 miljard kubieke meter gas winnen. Het veld is onderdeel van een groter project waar in totaal 50 miljard kubieke meter gas vandaan moet komen.
Gasveld NO5-A zou de komende jaren zo'n 15 procent van de Nederlandse gasvraag kunnen leveren.
'Duurzaam'
Om winning van aardgas uit het gasveld N05-A mogelijk te maken wil ONE-Dyas boven het gasveld een gaswinnings- en behandelingsplatform in zee plaatsen. Dat platform is inmiddels zo goed als klaar en ligt op een werf in Schiedam.
Volgens ONE-DYAS is dit het meest duurzaamste gaswinningsplatform, omdat ze hun stroom aangeleverd krijgen via een onderzeese kabelverbinding van een nabijgelegen Duits windmolenpark.
Nederland is nu gasimporteur
De Rijksoverheid zet in op meer gaswinning in de Noordzee, nu de gasvelden in Groningen binnenkort definitief dicht zijn. In de politiek was onlangs nog vrees dat de leveringszekerheid, de garantie dat Nederlanders nooit zonder gas en stroom komen te zitten, in gevaar zou komen.
Nederland is van gasexporteur, gasimporteur geworden. We halen, na de aangekondigde sluiting van de velden in Groningen, nog maar 23 procent van het aardgas dat we gebruiken uit eigen land. Het gaat dan om gas uit andere velden die we nog in Nederland hebben, en uit velden op de Noordzee.
LNG
De resterende 77 procent importeren we uit het buitenland. Een deel komt via een pijplijn uit Noorwegen, maar bij het overgrote deel gaat het om LNG. Dat is aardgas dat vloeibaar wordt gemaakt en via schepen naar ons wordt vervoerd.
LNG komt onder meer uit de VS en Qatar. LNG is relatief duur en de manier waarop schaliegas in de VS wordt gewonnen belast het milieu. Om gas uit het soms politiek onrustige Midden-Oosten naar ons toe te krijgen is de snelste route via de Rode Zee en het Suezkanaal. Soms is daar meer risico mee gemoeid, onder meer door aanvallen op schepen door Houthi-rebellen uit Jemen.