Nederlandse staat voor rechtbank gedaagd om PFAS-verontreiniging
Elf verschillende belangenorganisaties spannen een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat over de schadelijke gevolgen van PFAS-verontreiniging. De rechtszaak gaat op 7 augustus van start bij de rechtbank in Den Haag. Het advocatenkantoor Knoops' advocaten van Geert-Jan en Carry Knoops doet de zaak.
"De belangenorganisaties hebben zich verenigd om de Staat aan te spreken op het grove nalaten van diens zorgplicht om Nederlandse burgers, dieren en het milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van PFAS-verontreiniging", stellen de advocaten.
Te weinig maatregelen
De staat neemt volgens de organisaties te weinig maatregelen om de schade door PFAS te beperken en voorkomen. De zaak wordt de eerste collectieve actie op het gebied van PFAS-verontreiniging waarbij het Rijk ter verantwoording wordt geroepen.
De betrokken belangenorganisaties zijn de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland en Noord-Holland, de Friese en Zeeuwse Milieufederatie, Stichting Gezond Water, SchipholWatch, de vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde, de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, de Belangenvereniging Brandweer, de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel en Stichting Ouderennetwerk West-Friesland.
Kankerverwekkend
PFAS is een verzamelterm voor duizenden chemische stoffen. Sommige stoffen zijn kankerverwekkend en kunnen schade veroorzaken aan het immuunsysteem. Als ze eenmaal in de grond zitten, is het moeilijk om ze eruit te filteren of de grond te reinigen. PFAS zit onder meer in antiaanbakpannen.