Probleem oplossen

'Geitenwollensokkenbank' Triodos wil naar de beurs

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANP'Geitenwollensokkenbank' Triodos wil naar de beurs
RTL

Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam. De beursgang van de duurzame bank moet problemen oplossen, die ontstonden met een eerdere manier van financiering.

Triodos Bank werd in 1980 opgericht met het doel om geld op een duurzame manier te beheren. Daardoor moest de financiële instelling wel eens vechten tegen het imago van 'geitenwollensokkenbank'. Aan de andere kant trok het duurzame imago ook idealistische klanten aan, die soms ook in het bedrijf wilden beleggen.

Certificaten

Daardoor kon Triodos Bank in het verleden geld ophalen bij beleggende klanten, die daarvoor speciale certificaten kochten. Die certificaten waren niet verhandelbaar op de beurs, maar via een intern handelssysteem. In 2020 legde de bank de handel echter stil, toen na het uitbreken van de coronacrisis te veel beleggers van hun certificaten af wilden.

De directeur van Triodos is woord 'duurzaamheid' beu
Lees ook

De directeur van Triodos is woord 'duurzaamheid' beu

Daardoor konden tienduizenden idealistische investeerders jarenlang niet bij hun geld. Dat leidde tot ongenoegen en woede bij dat deel van de achterban. Toen de bank uiteindelijk een nieuw handelssysteem introduceerde, bleek er maar weinig handel te zijn en kelderde de waarde van de certificaten.

Beursnotering

Vervolgens is de bank gaan kijken of er geen betere oplossing was. "Triodos heeft geconcludeerd dat de handel in certificaten op het nieuwe handelssysteem niet de adequate oplossing biedt die beleggers zoeken", schrijft het bedrijf in een persbericht.

De uitkomst van dat onderzoek is dat Triodos Bank begint met de voorbereidingen voor het krijgen van een notering op de Amsterdamse effectenbeurs Euronext.

Een voordeel van beursnotering aan Euronext is dat de handel dan niet meer via wekelijkse veilingen gaat, maar continu plaatsvindt. Dat moet het makkelijker maken om in de certificaten te beleggen en handelen.

Goedkeuring

Wanneer de stap naar de beurs kan plaatsvinden, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk hoeveel geld hiermee zal zijn gemoeid. De autoriteiten moeten nog akkoord gaan met de notering. Ook zal er nog een speciale vergadering plaatsvinden waarin de certificaathouders om goedkeuring wordt gevraagd.

Drie jaar geleden dacht Triodos ook al eens over een beursgang, maar dat plan verdween destijds in ijskast.

De stichting SCTB, die bijna 4.000 boze certificaathouders van Triodos vertegenwoordigt, noemt de beoogde beursnotering een 'onvermijdelijke, noodzakelijke en verstandige stap'. 

"We realiseren ons terdege dat overgang naar een beursnotering een onnatuurlijk en eigenlijk niet logische stap is voor veel beleggers in certificaten van Triodos Bank die juist bij de beurs wilden wegblijven", zegt SCTB-voorzitter Fons van der Velden. Maar gezien de problemen met de certificaten, is het volgens de stichting toch noodzakelijk.  

"We gaan ervan uit dat deze verandering zal bijdragen aan een verbetering van de positie van de certificaathouders en een gezondere toekomst van de bank."

Lees meer over
TriodosEffectenbeursBeursgangCertificaatBanken