Zorgen over nieuwsaanbod

Toezichthouder nog niet akkoord met overname RTL door DPG Media

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPToezichthouder nog niet akkoord met overname RTL door DPG Media
RTL

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft voorlopig nog geen goedkeuring voor de overname van RTL Nederland door de Belgische mediagroep DPG. Er zijn met name zorgen over een mogelijke verschraling van het nieuwsaanbod. Daarom is eerst meer onderzoek nodig, aldus de toezichthouder.

Op basis van marktonderzoek ziet de ACM 'mogelijke nadelige gevolgen van de overname voor de omvang, kwaliteit en pluriformiteit van het algemene nieuwsaanbod aan consumenten'. De toezichthouder oordeelt op basis daarvan dat vervolgonderzoek nodig is.

Deal van 1,1 miljard

Eind vorig jaar werd bekend dat de Belgische mediareus DPG Media RTL Nederland wil overnemen. DPG, in Nederland al eigenaar van onder meer het AD, de Volkskrant, NU.nl en radiozender Qmusic, is bereid om daar 1,1 miljard euro voor te betalen.

DPG zou bij een overname van RTL volgens de ACM een 'nog sterkere positie als aanbieder van betaald en onbetaald algemeen nieuws' krijgen, zowel online als offline. "De overname kan DPG daardoor mogelijk in staat stellen om de kwaliteit en toegankelijkheid van algemene nieuwsdiensten te verlagen", schrijft de toezichthouder bij zijn besluit.

Journalistenvakbond NVJ vindt het goed dat ACM vervolgonderzoek doet. “Gegeven de mogelijke impact van deze overname op de redacties en het totale bereik van de gezamenlijke titels onder het Nederlandse publiek  juichen wij een diepgaand onderzoek toe", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ.

Hij noemt het van groot belang dat eerst stevige waarborgen worden opgesteld, mocht de overname doorgaan. “Dit om een pluriform aanbod te garanderen, de onafhankelijkheid en slagkracht van de betrokken titels te waarborgen en de verder groeiende machtspositie van dit concern ten opzichte van onder anderen freelance makers van grenzen te voorzien."

Is de overname van RTL Nederland positief of negatief? Vier vragen
Lees ook

Is de overname van RTL Nederland positief of negatief? Vier vragen

Hoop op goede afloop

Beide mediabedrijven houden hoop op een positief besluit van de toezichthouder. "Wij hebben inderdaad vernomen dat de ACM extra tijd neemt om de voorgenomen overname van RTL Nederland nader te onderzoeken", zegt Erik Roddenhof, topman van DPG Media, in een eerste reactie. "DPG Media vindt het belangrijk dat de ACM dit traject zorgvuldig doorloopt en we wachten de uitkomsten rustig en vol vertrouwen af."

Dat geldt ook voor RTL. "Wij blijven erop vertrouwen dat de voorgestelde overeenkomst door de bevoegde autoriteiten zal worden goedgekeurd en in de loop van 2024 zal worden afgerond", laat een woordvoerder van de RTL Group weten.

Dit zeiden Roddenhof (DPG) en Sven Sauvé (topman RTL Nederland) eerder over de overname:

Afgeketste fusie met Talpa

Ruim een jaar geleden ketste de beoogde fusie van RTL met concurrent Talpa af. De ACM verbood die fusieplannen na onderzoek omdat volgens de toezichthouder anders een te machtige partij zou ontstaan in het medialandschap. 

Bij het samengaan van RTL en Talpa zouden adverteerders weinig alternatieve mogelijkheden hebben om op televisiezenders te adverteren. De vrees was dat dit zou leiden tot hogere advertentieprijzen en uiteindelijk hogere prijzen voor consumenten.

Lees meer over
DPG MediaRTL NederlandAutoriteit Consument en MarktMediaOvernameConcurrentieAdverterenJournalistiek