15.000 euro voor onterecht ontslag na klacht over stalking door vrouwelijke manager
Mercedes-Benz moet een medewerker van de klantenservice in Maastricht ruim 15.000 euro betalen aan vergoedingen wegens een onterecht ontslag. De man diende een klacht in over stalking door zijn vrouwelijke leidinggevende, maar werd vervolgens zelf op staande voet ontslagen.
Volgens de rechter was sprake van ondeugdelijk onderzoek, dat zich niet richtte op de klacht over vrouwelijke manager, maar juist op de gedragingen van de mannelijke ondergeschikte. Dat blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Limburg.
Opdringen
De 31-jarige man werkte sinds de zomer van 2022 voor de afdeling klantencontact van de Duitse autoproducent in Maastricht. Vorig jaar onderhield hij een relatie met zijn leidinggevende. Nadat die werd verbroken, diende hij een klacht in over de vrouw omdat zij zich aan hem zou zijn blijven opdringen.
Volgens zijn eerste, mondelinge melding bij zijn werkgever van eind oktober zou hij door de vrouw zelfs zijn gedwongen tot seks. In de later ingediende officiële klacht ontbrak deze aantijging. In die verklaring stelde de man dat zijn leidinggevende hem na het verbreken van de relatie voortdurend bleef lastigvallen, waaronder een onaangekondigd en ongewenst bezoek 's avonds bij hem thuis.
Klager ontslagen
Mercedes-Benz liet de zaak vervolgens onderzoeken door een recherchebureau, waarbij zowel de mannelijke medewerker, de vrouwelijke leidinggevende en zes collega's werden gehoord. Op basis van de onderzoeksresultaten kreeg niet de vrouw, maar de man in december op staande voet ontslag.
Volgens Mercedes-Benz had de man de leidinggevende vals beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, en was hemzelf juist van alles te verwijten. Zo zou hij manipuleren, een obsessie hebben met seks en machogedrag vertonen.
'Bizarre beschuldiging'
De man nam daarmee geen genoegen , en stapte naar de rechter. Daar eiste hij zijn baan niet terug, maar wel een trits vergoedingen wegens onterecht ontslag. Volgens hem waren de beschuldigingen in zijn ontslagbrief 'bizar en onjuist' en schadelijk voor zijn reputatie.
Uit de uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Maastricht de man gelijk geeft. De rechter laat zich er overigens niet over uit wat er nu exact is gebeurd, omdat 'dat zich moeilijk laat reconstrueren'.
Wel staat volgens de kantonrechter vast dat er begin 2023 een seksuele relatie tussen de man en zijn leidinggevende ontstond, en dat de vrouw zich na het einde daarvan aan hem was blijven opdringen.
Ondeugdelijk onderzoek
Nog belangrijker voor het oordeel is echter dat de kantonrechter vindt dat er sprake was van ondeugdelijk onderzoek. Het onderzoeksbureau zou de ontkenning van de leidinggevende voor zoete koek hebben geslikt. Volgens de vrouw had zij contact gezocht om de professionele relatie te verbeteren nadat er communicatieproblemen waren gerezen. Vervolgens richtten de onderzoekers hun pijlen op de man.
Dat vindt de kantonrechter onbegrijpelijk, omdat er meerdere aanknopingspunten waren om beter onderzoek te doen. Zo kwam tijdens de rechtszaak vast te staan dat de man vorig jaar psychische klachten als gevolg van seksuele intimidatie door een leidinggevende besprak met zijn huisarts. Hij zou lijden onder slaapproblemen, piekeren en verminderde eetlust, en kreeg antidepressiva voorgeschreven.
Slaan in kantine
In zijn zeven kantjes tellende papieren klacht stelde de man ook dat hij in de kantine door zijn leidinggevende zou zijn geslagen, dat had besproken met haar vriendin, die de vrouw daarop zou hebben aangesproken. Het onderzoeksbureau had hier geen onderzoek naar gedaan.
Ook spreekt de kantonrechter zijn afkeuring uit over de opname in het onderzoeksrapport van een 'theoretisch kader', dat verschijnselen als 'charlatans op de werkvloer' en 'donkere persoonlijkheidskenmerken' beschrijft, waarmee wordt gesuggereerd dat die op de man van toepassing zijn.
Onrechtmatig ontslag
Alleen al omdat door het ondeugdelijk onderzoek niet is komen vast te staan of er sprake was van een valse melding van stalking, vindt de kantonrechter het ontslag onrechtmatig.
Daarom moet Mercedes-Benz de ex-werknemer een trits ontslagvergoedingen betalen. De man heeft recht op een transitievergoeding van ruim 1100 euro, loondoorbetaling tijdens zijn opzegtermijn van bijna 4200 euro en een schadevergoeding wegens onterecht ontslag van 10.000 euro. Ook moet de werkgever opdraaien voor 1500 euro aan proceskosten.