Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Meer #MeToo-ontslagzaken dan ooit in 2022, dit zijn de opvallendste

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© iStockMeer #MeToo-ontslagzaken dan ooit in 2022, dit zijn de opvallendste
RTL

Toeval of niet, in het jaar waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag het populaire televisieprogramma The Voice of Holland van de buis deed verdwijnen, kwamen er bovengemiddeld veel #MeToo-ontslagzaken in het nieuws. Dit zijn de 10 opvallendste.

1. Tandartsassistente

Een tandarts neemt zijn assistente in 2017 gezellig mee op een driedaagse opleidingsreis naar de VS, en maakt daarbij ongewenste seksuele toenaderingen. Dat torpedeert de arbeidsrelatie volledig. Na terugkeer verzuurden de verhoudingen nog verder en komt de vrouw jarenlang ziek thuis te zitten. Uiteindelijk ontbindt de rechter de arbeidsovereenkomst. Daarbij moet de tandarts zijn voormalige assistente wegens ernstig verwijtbaar handelen een ontslagvergoeding van 112.000 euro betalen.

Ruim 100.000 euro voor tandartsassistente na seksuele intimidatie
Lees ook

Ruim 100.000 euro voor tandartsassistente na seksuele intimidatie

2. Eruit gevlogen

Een stagebegeleider van de Koninklijke Luchtmacht verliest zijn baan, nadat een stagiaire een klacht tegen hem heeft ingediend. De man geeft de jonge vrouw een onveilig gevoel door maandenlang ongepaste opmerkingen en seksueel getinte grapjes te maken, maar ook te schoppen tegen haar billen en haar schouders te masseren. De man vindt dat onschuldig, maar zijn werkgever en de rechter denken er anders over. Na een dienstverband van ruim dertig jaar verliest de luitenant eerste klasse zijn baan.

3. Tong in oor 

Een politieman vindt dat hij een beetje zit 'te dollen', als hij tijdens een dienst in de auto zijn tong in het oor van een vrouwelijke collega steekt. Zij is daar niet van gediend, en beklaagt zich bij haar werkgever. De man ontkent het voorval, maar weet zijn werkgever, de rechtbank en de Centrale Raad van Beroep niet te overtuigen. Niet in zijn voordeel werkt dat de politieman al eens eerder op de vingers is getikt wegens seksuele intimidatie. De korpschef van politie mag de man zonder ontslagvergoeding op straat zetten.

4. Mislukte miljoenenclaim

Een directeur van een vestiging van opslaggigant DSV in Moerdijk gaat zich te buiten aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een onderzoek na een klacht van een medewerkster levert een waslijst aan ongepaste opmerkingen en aanrakingen op. De man zegt zich niet in het beeld te herkennen, maar erkent dat hij 'over alles grappen' maakt. Wanneer zijn werkgever hem op straat wil zetten, spreekt hij van 'een hetze' en eist 1,1 miljoen euro aan ontslagvergoedingen. Van de kantonrechter krijgt hij niks.

5. Stropdas af

Een verkooptrainer van kantoorartikelenhandel 123Inkt maakt herhaaldelijk seksueel getinte opmerkingen tegen een vrouwelijke collega. Zo vraagt hij haar tijdens een rookpauze hoe zij in bed is. Wanneer antwoord uitblijft, zegt hij: "Je lijkt me wel een pittige. Zo eentje die je optilt en op bed kan neergooien om hard seks mee te hebben." Volgens de man past dat in de bedrijfscultuur; 123Inkt noemt zichzelf tenslotte 'een bedrijf waar de stropdas af mag'. De kantonrechter meent dat daarmee iets anders wordt bedoeld; de man verliest zijn baan en kan fluiten naar een ontslagvergoeding.

6. Wang of mond?

Op weg naar buiten maakt een 63-jarige automatiseringswerknemer van technologiebedrijf Fujitsu in De Meern nog even een praatje met de receptioniste. Aan het einde daarvan probeert hij haar een zoen te geven. Zijn werkgever ontslaat de man op staande voet, maar daartegen maakt de man bezwaar. Volgens de bijna pensioengerechtigde it'er had hij de receptioniste niet op de mond willen kussen, maar slechts een afscheidskus op de wang willen geven. Nadat de kantonrechter groen licht voor het ontslag heeft gegeven, gaat de man in hoger beroep.

7. Likken naar been

Een medewerker van een bouwbedrijf maakt tijdens een bedrijfsuitje op Terschelling een faux pas door een been van een vrouwelijke collega op te tillen, en daarbij een likkende beweging te maken. Hij verontschuldigt zich een dag later, maar daarmee voorkomt hij niet dat hij door het bouwbedrijf wegens grensoverschrijdend gedrag op non-actief wordt gezet. Een poging om zijn werk terug te krijgen, strandt voorlopig bij de kantonrechter in Leiden.

8. Meldingen na skitrip

Ook een manager van een Amsterdams bedrijf wordt op non-actief gezet, nadat er meldingen zijn gedaan van grensoverschrijdend gedrag onder meer tijdens een skitrip van het bedrijf. Tijdens een onderzoek naar de zaak houden de vermeend betrokken medewerksters hun lippen echter stijf op elkaar. Daarom kan de manager weer terugkeren. De werkgever wil de man alleen onder strenge voorwaarden weer aan de slag laten, maar de kantonrechter wijst dat af omdat wangedrag niet is bewezen.

9. Jong van geest

Een 51-jarige manager die nog maar net voor een grote restaurantketen werkt, denk zijn vaak jongere vrouwelijke collega's te vermaken door hen te pas en te onpas verhalen te vertellen over zijn liefdesleven. Daarbij benadrukt hij dat zijn dates vaak veel jonger zijn dan hijzelf, omdat hij jong van geest is. Drie collega's voelen zich er ongemakkelijk bij, en beklagen zich bij hun werkgever. De manager moet nu op zoek naar een nieuwe baan.

10. Aanranding door directeur

Een van de meest opmerkelijke #MeToo-zaken speelt zich af bij een Zuid-Hollands metaalbedrijf. De eigenaar noemt zichzelf een 'fysiek persoon', die zijn waardering voor werknemers uit door 'knuffels'. Jarenlang dringt de man zich zo met seksueel getinte opmerkingen en aanrakingen op aan veelal jongere mannelijke werknemers. Volgens één van hen vindt er zelfs een ernstige aanranding plaats. Omdat die laatste zaak niet door het Openbaar Ministerie wordt bewezen, komt de directeur ervan af met een taakstraf.

Lees meer over
OntslagArbeidsrecht#MeTooSeksuele intimidatie