Bij vrouwelijke collega

Bedrijf mag man schorsen om likkend gebaar tijdens bedrijfsuitje

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / ProNews / Laura ConijnBedrijf mag man schorsen om likkend gebaar tijdens bedrijfsuitje
RTL

Het been van een vrouwelijke collega optillen en daar een likkende beweging bij maken tijdens een bedrijfsuitje op Terschelling is een werknemer van een bouwbedrijf duur komen te staan. Zijn werkgever heeft hem geschorst, en de rechter geeft het bedrijf gelijk.

De werknemer, die net een jaar in vaste dienst was als planontwikkelaar bij bouwbedrijf Heembouw uit Roelofarendsveen, eiste in een kort geding dat hij weer aan het werk mocht. Volgens hem loopt hij reputatieschade op door de schorsing.

Salaris doorbetaald

Van de rechter hoeft dat niet, onder meer omdat het bedrijf hem nog gewoon zijn salaris doorbetaalt en omdat de inhoudelijke behandeling van de zaak al snel zal zijn.

Omdat de man tot die tijd nog vakantie heeft en het bedrijf dicht is vanwege de bouwvak, mist de man maar 14 werkdagen door de schorsing. En die schorsing is volgens de kantonrechter Den Haag ook terecht.

'Te dominante' personeelschef vangt half miljoen ontslagpremie
Lees ook

'Te dominante' personeelschef vangt half miljoen ontslagpremie

De man heeft de interne regels van het bedrijf namelijk overtreden tijdens een bedrijfsuitje in mei op Terschelling. Tijdens het bedrijfsfeest daar ging de man over de schreef. Er was een glas op de grond gevallen en hij was de schoenen van collega's aan het controleren.

Een grapje

Hij kwam uit bij een tafel en stuitte op 'een zwevend been', staat beschreven in het vonnis. Dat tilde hij op, en maakte 'een likkende beweging naar collega's', volgens hem als grapje. Vervolgens liet hij het been weer zakken. De dag erna heeft hij de vrouw zijn excuses aangeboden.

Dat mocht niet baten: zij diende een klacht tegen hem in vanwege grensoverschrijdend gedrag. Begin juni moest hij op gesprek komen bij het bedrijf, om over de kwestie te praten naar aanleiding van de klacht en de getuigenissen van collega's die het voorval hadden gezien.

In het gesprek werd ook besproken dat hij enkele collega's die avond vertelde dat hij ze wel wat drugs zou kunnen geven. Toen het bedrijf hem hiermee confronteerde, zei hij dat dit ook als grapje bedoeld was. Tijdens de zitting kon hij het voorval overigens niet meer herinneren.

Geschorst tot rechtszaak

In een brief gaf het bedrijf de man de optie om 'de eer aan zichzelf' te houden en op te stappen. Als hij dat niet zou doen, dan zou een officieel onderzoek volgen, dat mogelijk zou leiden tot een ontslagprocedure. Tot die tijd schorste het bedrijf de man. 

Heembouw handelde juist, vindt de rechter, omdat het bedrijf ook de belangen van andere werknemers in de gaten moet houden. Volgens het bedrijf heeft het voorval 'nog immer een grote impact op haar'.

Ook niet thuiswerken

Dat ook de planontwikkelaar slecht slaapt van de kwestie is geen reden om hem weer aan het werk te laten, gezien wat er is voorgevallen, oordeelt de rechter. Thuiswerken, zoals de man had voorgesteld, is geen optie volgens het bedrijf. Een datzelfde geldt voor het maken van een rooster waarbij de man de vrouw niet zou zien.

Dit soort kunstgrepen kunnen volgens de rechter niet van het bedrijf verlangd worden, ook omdat het maar om een korte periode gaat. De man verliest niet alleen het kort geding, hij moet ook de juridische kosten van het bedrijf betalen van 747 euro.

Zowel het bedrijf als de advocaat van de man waren niet direct bereikbaar voor een verzoek om commentaar. 

Lees meer over
OntslagBouwArbeidsrecht