Voor 'goede start'

WNL-penningmeester krijgt 75.000 euro mee bij vertrek

Door RTL Z··Aangepast:
© Archieffoto ANPWNL-penningmeester krijgt 75.000 euro mee bij vertrek
RTL

Omroep WNL heeft z'n oude penningmeester royaal beloond voor de tien jaar die hij in dienst was. Om hem een 'goede start' van zijn verdere carrière te geven, kreeg hij een vertrekpremie van 75.000 euro mee. Dat is een stuk meer dan 'normale' werknemers in zijn situatie zouden krijgen.

Op basis van zijn jaarsalaris in 2021 van 149.000 euro had de penningmeester, Robert Alblas, namelijk recht gehad op zo'n 42.000 euro transitievergoeding. Daar hebben werknemers recht op, als ze buiten hun eigen schuld om worden ontslagen.

Deze vergoeding wordt berekend op basis van wat iemand per maand verdient en hoelang hij of zij in dienst was. Het bedrag kent een bovengrens van 86.000 euro. 

Ontslag en boete voor man die stiekem twee fulltimebanen had
Lees ook

Ontslag en boete voor man die stiekem twee fulltimebanen had

Voor bestuurders in de semi-publieke sector gelden andere regels. Zij vallen onder de Wet Normering Topinkomens (WNT), de regels voor het belonen van bestuurders van instellingen die worden gefinancierd met belastinggeld. Voor hen is de maximale vergoeding vastgesteld op 75.000 euro. En dat is ook wat de omroep heeft uitgekeerd aan Alblas, die sinds 2012 in dienst was bij de toen net opgerichte omroep.

In goed overleg

Dat hij zou vertrekken was al geruime tijd bekend. In oktober van 2021 kondigde de omroep zijn vertrek aan. Dat ging 'in goed overleg', volgens het persbericht. In dat bericht werd niets gemeld over de vertrekpremie. 

Het overleg over de functie van Alblas was nodig omdat WNL inniger ging samenwerken met omroep MAX, met als gevolg dat de 'portefeuille lichter en anders werd', vertelt Bas Eenhoorn, voorzitter van de Raad van Toezicht van de omroep. Er was dus geen ruimte meer voor Alblas. "Tijd om de bakens te gaan verzetten", aldus het persbericht.

"Hij was er zelf ook van overtuigd dat hij iets anders wilde gaan doen", zegt Eenhoorn, onder meer bekend als oud-partijvoorzitter van de VVD. 

"We wilden hem bedanken voor wat hij heeft gedaan", verklaart Eenhoorn waarom de omroep Alblas de maximale vergoeding heeft uitgekeerd. "En hem de ruimte geven om te oriënteren op een eigen bedrijf of andere baan. Om hem een goede start te geven."

Lees meer over
Z link in bio