Onopgemerkt door thuiswerken

Ontslag en boete voor man die stiekem twee fulltimebanen had

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPOntslag en boete voor man die stiekem twee fulltimebanen had
RTL

Het stiekem hebben van twee fulltimebanen is een automatiseringsmedewerker duur komen te staan. De man raakte beide banen kwijt, krijgt geen WW-uitkering en moet een werkgever ruim 33.000 euro terugbetalen.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de Rotterdamse kantonrechter.

Dubbel salaris

De man werkte tot eind vorig jaar bij een Zuid-Hollandse verzekeraar, maar ging in november aan de slag bij een automatiseringsbedrijf in dezelfde provincie. Daar verdiende hij een bruto maandsalaris van 5800 euro.

In februari kwam zijn nieuwe werkgever er echter door een tip van een collega achter dat de man zijn oude dienstverband nooit had opgezegd. De man onderhield dus twee fulltime banen, en streek dus ook twee salarissen op.

Onopgemerkt

Omdat de man wegens corona (veel) thuiswerkte, bleef dit door zijn werkgevers aanvankelijk onopgemerkt. Na de tip confronteerde het automatiseringsbedrijf de man, die daarop erkende dat hij ook nog bij zijn vorige werkgever in dienst was.

Twee fulltime banen combineren door thuiswerken: 'Niet zonder risico'
Lees ook

Twee fulltime banen combineren door thuiswerken: 'Niet zonder risico'

Wel stelde de werknemer dat hij het aantal uren waarvoor zijn beide werkgevers hem betaalden, in werkelijkheid ook had gemaakt. Hij zou in de avonden en weekenden hebben doorgewerkt. Op deze manier zei de man een schuld van bijna 20.000 euro bij een echtscheidingsadvocaat te willen afbetalen.

Claim 120.000 euro

Na ontdekking verloor de werknemer beide banen, en daarmee zijn inkomens. Omdat hij de ontslagen aan zichzelf heeft te wijten, kan hij evenmin aanspraak maken op een WW-uitkering. Tot overmaat van ramp sleepte het automatiseringsbedrijf hem voor de rechter, met een trits schadeclaims van in totaal 120.000 euro.

Uit de gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter een deel van die claims eind mei heeft toegewezen. De rechter begrijpt dat dit de persoonlijke en financiële situatie van de man verergert, maar oordeelt dat zijn 'handelswijze volstrekt onaanvaardbaar' was.

Tachtig uur werken onwenselijk

De kantonrechter wijst erop dat de man niet alleen in strijd handelde met het verbod op nevenwerkzaamheden in zijn arbeidscontract, maar ook de arbeidstijdenwet overtrad.

In de eerste plaats valt het volgens de rechter niet te controleren dat hij alle betaalde uren daadwerkelijk heeft gewerkt. "Bovendien is het hoe dan ook onwenselijk dat een werknemer in totaal tachtig uur per week werkt voor twee werkgevers. Zo is het risico op uitval door overbelasting zeer groot."

Boete 33.280 euro

Ten slotte heeft de man 'het vertrouwen dat een werkgever kan en mag hebben dat een werknemer die thuis werkt daadwerkelijk zijn werkzaamheden verricht (…) ernstig geschonden.'

Wel oordeelt de kantonrechter dat een van de claims van de werkgever onredelijk hoog was, en een andere deelclaim onterecht. Dat betekent dat de ex-werknemer het automatiseringsbedrijf 33.280 euro moet betalen.

Lees meer over
OntslagSchuldenEditie NL Link in bio