Top-10

Zij werden dit jaar ontslagen om corona: conflicten over mondkapjes en hoesten

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© GettyZij werden dit jaar ontslagen om corona: conflicten over mondkapjes en hoesten
RTL

Voor het tweede jaar op rij leidde corona in 2021 tot veel maatschappelijk debat, en dat strekte zich opnieuw ook uit tot arbeidsrechtelijke zaken. Die varieerden van discussies over mondkapjes, vaccinatiebeleid, vervangende werkzaamheden, risicovolle vakantiebestemmingen, met coronaklachten thuisblijven, tot juist met corona of niet getest op het werk verschijnen.

De zaken waren zo divers, dat wij er een aparte ontslagzaken top-10 van maakten.

1. Geen mondkapje? Ontslag.

Bij een bakker in Bilthoven leidde de weigering een mondkapje te dragen tot het ontslag van een 59-jarige taartbezorger. Omdat de banketbakkerij de situatie liet escaleren, moest de werkgever de man wel 30.000 euro meegeven.

Later dit jaar werd ook een 32-jarige schoonmaker op Schiphol ontslagen omdat hij hardnekkig bleef weigeren een mondkapje te dragen. Wat niet hielp, is dat zijn verweer volgens de kantonrechter 'met geen mogelijkheid te begrijpen' was. Mede daardoor greep de man zelfs naast een transitievergoeding.

Schoonmaker verliest baan na weigering mondkapje te dragen
Lees ook

Schoonmaker verliest baan na weigering mondkapje te dragen

2. Niet bezorgen, wel salaris eisen

Maar de arbeidsrechtelijke discussies gingen lang niet alleen over mondkapjes. Een kelner van een Amsterdams sushi-restaurant weigerde tijdens de lockdown het verzoek van zijn werkgever om maaltijden te gaan bezorgen, maar eiste over die periode wel salaris. Daar kon hij van de rechter naar fluiten.

3. Hoestende werknemer wil blijven

Ernstiger waren de gevallen, waarbij werknemers met zichtbare gezondheidsklachten toch naar het werk kwamen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij een chemiebedrijf uit Dordrecht. Een hevig hoestende werknemer weigerde ondanks aandringen van zijn collega's naar huis te gaan, maar bleek later corona te hebben. Zo kwam hij langer thuis te zitten dan verwacht: ontslag.

4. Corona in de tropen

Ook in een hotel op het tropische eiland Sint Maarten verscheen een medewerker zichtbaar ziek op zijn werk. De 67-jarige conciërge wilde niet naar huis, maar hoestte wel over de prikklok en reed gezellig mee met een collega.

Later bleken beide mannen corona te hebben. De conciërge verloor zijn baan, overigens niet wegens nalatig handelen maar wegens een verstoorde arbeidsrelatie.

5. Ontspoorde coronakritiek 

De Nijmeegse zorginstelling De Zorgboog zat dit jaar in haar maag met een 'kennismedewerker', die zich op social media ontpopte als ontkenner van de coronapandemie en felle tegenstander van de maatregelen die het virus moeten beteugelen.

De kantonrechter oordeelde dat haar uitlatingen deels onder de vrijheid van meningsuiting vielen. Maar door vaccineren als 'genocide' te bestempelen en de uitvoerders ervan 'oorlogsmisdadigers' te noemen, overschreed zij de grens.

6. Soms beter niet: op vakantie in coronagebied

Ook leidde corona soms indirect tot een ernstig arbeidsgeschil. Zo wilde het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam een lastige medewerker nog één allerlaatste kans geven om zijn baan te houden.

Maar omdat de man lekker op vakantie ging naar het 'oranje vakantieland' Italië moest hij in quarantaine, en miste hij daardoor zijn 'laatste kans-gesprek'. Het GVB zette hem op straat, de rechter vond dat te streng.

7. Op ramkoers met bezorgde werknemer

In de bovenstaande gevallen zorgden vooral werknemers voor coronagerelateerde arbeidsconflicten, waarop werkgevers soms ook nog eens verkeerd reageerden. In andere gevallen waren werkgevers juist de oorzaak van de problemen, bijvoorbeeld omdat zij corona niet serieus namen.

Zo ging een transportbedrijf in Spijkenisse meteen op ramkoers, toen een kantoormedewerkster zich zorgen maakte over een terugkerende collega die corona had gehad en vroeg of zij wat langer thuis kon werken. Omdat de werkgever de zaak liet escaleren, moest ze een flinke rekening voor het vertrek van de vrouw betalen.

8. Bot verbod op thuiswerken

Nog botter ging de eigenaar van een Limburgs belastingadvieskantoor te werk. De werkgever zorgde niet voor een veilige werkplek, maar eiste wel dat een secretaresse die behoorde tot een risicogroep naar kantoor kwam. De werkgever moest de vrouw van de rechter ruim 100.000 euro betalen, maar kwam niet over de brug. En dreigde RTL Z met problemen als het over de zaak zou publiceren.

9. 'Corona-aansteller' krijgt 200.000 euro mee

De hoogste gemelde corona-afkoopsom kwam voor rekening van een bouwbedrijf in Flevoland. De directeur van het bedrijf vond een 64-jarige kwaliteitsmanager maar een aansteller, toen hij aandrong op betere naleving van de richtlijnen.

"Als het je niet bevalt, kan je je spullen pakken en lekker naar huis gaan", kreeg de manager te horen. Dat deed hij uiteindelijk ook, definitief. Maar niet zonder afkoopsom van 200.000 euro.

10. Schorsing voor ongevaccineerde die niet wilde testen

Op de valreep volgde vorige week de eerste openbare uitspraak over een geval, waarbij een niet-gevaccineerde werknemer principieel weigerde zelf een wekelijkse coronatest te doen. De betreffende danser van een Amsterdams dansgezelschap werd geschorst, zonder loon.

Volgens de man was het verzoek tot testen een schending van zijn grondrechten op privacy en lichamelijke integriteit. De kantonrechter vond die inbreuk gezien de omstandigheden echter gerechtvaardigd, en de schorsing terecht.

Lees meer over
OntslagArbeidsrechtCoronacrisis in Nederland