Hoestende werknemer weigert naar huis te gaan, krijgt ontslag
Chemiebedrijf DuPont uit Dordrecht mag een werknemer ontslaan die half maart zwaar hoestend op zijn werk verscheen en weigerde naar huis te gaan. Een dag later bleek de man besmet te zijn met het coronavirus.
De werknemer was al ruim 20 jaar in dienst van het bedrijf. Toch zal hij nu op zoek moeten naar nieuw werk, want de kantonrechter heeft het ontslag toegekend - al was dat niet op grond van zijn gehoest.
Stevige hoest
Op 15 maart dit jaar verscheen de werknemer met verkoudheidsklachten op zijn werk. Verschillende collega's hoorden hem zwaar hoesten en adviseerden hem om naar huis te gaan.
De man zelf vond dat het allemaal wel meeviel en dat zijn hoesten werd veroorzaakt door zijn bronchitis. Een dag later meldde de man zich alsnog ziek en op 17 maart testte hij positief op het coronavirus.
Druk van collega's
Dat was reden voor DuPont om een ontslagprocedure in gang te zetten. Volgens het chemiebedrijf heeft de werknemer verwijtbaar gehandeld door met verkoudheidsklachten op zijn werk te verschijnen en zijn collega's bloot te stellen aan het coronavirus.
De kantonrechter gaat mee in deze redenering. Dat de man niet naar huis ging ondanks het aandringen van zijn collega's, is in strijd met het coronaprotocol van zijn werkgever en de richtlijnen van de overheid.
Dat de collega's niet naar hun leidinggevende zijn gegaan toen de man weigerde te vertrekken, maakt hun verklaringen nog niet ongeloofwaardig. Ook voor de stelling van de werknemer dat zijn collega's liegen of onder druk zijn gezet om vals te verklaren, ziet de kantonrechter geen bewijs.
Desondanks ziet de kantonrechter dit verwijtbaar handelen niet als voldoende reden voor ontslag. De man heeft zich immers uiteindelijk wel ziek gemeld en laten testen en heeft zo de gedragsregels alsnog nageleefd.
Niet veel contact
Verder had de werknemer een solistische functie en zijn daardoor niet veel collega's met hem in contact geweest. Eén van deze collega's bleek besmet te zijn met het coronavirus, maar het is niet met zekerheid te zeggen of dit door de hoestende werknemer kwam.
De verstoorde arbeidsrelatie als gevolg van het gedrag van de man ziet de rechter wél als voldoende grond voor ontslag. De werknemer heeft het vertrouwen van zijn collega's beschaamd door niet naar huis te gaan, ook niet nadat zeker vier van hen hem daar dringend toe adviseerden.
Volharden in eigen gelijk
Dat vertrouwen is vervolgens nog verder beschadigd toen de man zich een dag later alsnog ziek meldde en zich liet testen op corona, ondanks zijn eigen stelling dat hij geen specifieke coronaklachten had.
Door in zijn eigen gelijk te volharden en zijn collega's in feite uit te maken voor leugenaars, is het vertrouwen onherstelbaar beschadigd. De kantonrechter 'ziet niet in' hoe hij weer met dezelfde mensen bij DuPont aan het werk zou kunnen gaan.
Het ontslag wordt daarom per 1 oktober toegekend, rekening houdend met een opzegtermijn van vier maanden. Omdat er geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen, wordt de ontslagdatum niet naar voren gehaald.
Geen 2 ton mee
De werknemer houdt recht op een transitievergoeding van ruim 23.000 euro. Volgens de kantonrechter had hij zich zelf moeten inzetten om het vertrouwen met zijn collega's en werkgever te herstellen, en dat niet van DuPont af moeten laten hangen.
Omdat de werknemer dat heeft nagelaten, heeft hij geen recht op de door hem geëiste vergoeding van 200.000 euro.