Twee inkomens

Twee fulltime banen combineren door thuiswerken: 'Niet zonder risico'

Door Crystalina Agyeman··Aangepast:
© ANPTwee fulltime banen combineren door thuiswerken: 'Niet zonder risico'
RTL

In de VS is er een aantal werknemers creatief met de vrijheden van het thuiswerken. Ze nemen naast hun baan nóg een fulltime baan. Twee werkgevers betekent ook twee inkomens. Dat is dubbel feest zou je zeggen. Maar is dit te combineren? En is het ook mogelijk in Nederland?

Vanuit onze rijksoverheid is het advies sinds 19 juli om thuis te werken. De helft van de bevolking is tijdens de pandemie dan ook zoveel mogelijk thuis gaan werken om contacten te vermijden.  

Volgens een grootschalige enquête van FNV zijn de thuiswerkers het allesbehalve zat. Slechts 10 procent van de 5300 ondervraagden wil volledig terug naar kantoor als corona verdwenen is.

Combineren

In de VS dachten sommige werknemers slim te zijn door een dubbele fulltime baan te doen vanuit huis. "Het is twee banen voor één", vertelt een 29-jarige software-ontwikkelaar in de Wall Street Journal. Hij werkt gelijktijdig voor een mediabedrijf en een evenementenbedrijf.

Met één fulltime baan had hij veel tijd over. "Het was vooral deelnemen aan vergaderingen en doen alsof je bezig bent." Dit was reden voor hem om resterende tijd in te vullen door stiekem fulltime voor een andere baas te gaan werken. Beide banen kon hij vanuit huis doen.

Thuiswerken leidt tot overuren
Lees ook

Thuiswerken leidt tot overuren

Hij raakte gemotiveerd door de website Overemployed. 'Twee banen op afstand, bereik financiële vrijheid', staat bovenaan de site. Het bedrijf probeert zo werknemers te motiveren om twee fulltime banen te combineren.

Risico

Ben je enthousiast geworden en denk je: dat is ook wel iets voor mij? In Nederland gaat dat niet zonder risico.

Volgens arbeidsrechtadvocaat Daniël Maats is het wettelijk niet toegestaan om twee fulltime banen te combineren zonder dat de werkgever ervan weet. "Op grond van de arbeidstijdenwet in Nederland heeft de werknemer een verplichting om te melden dat hij een andere baan heeft."

In veel contracten wordt het verbod op nevenactiviteiten opgenomen. "Dit wordt onder andere ook gedaan om te zorgen dat de werknemer niet te veel uren per week werkt en dat het werk er niet onder lijdt. Als de werkgever erachter komt kan je zomaar je baan kwijt zijn."

Te veel uren

Verder kan het maken van te veel uren ook leiden tot ontslag. "Met twee fulltime banen werk je al snel meer dan wettelijk is toegestaan, uit rechtspraak blijkt dat werknemers meerdere malen zijn ontslagen om die reden. De verantwoordelijkheid van het maximaal aantal uren ligt namelijk bij de werkgever."

In de arbeidstijdenwet wordt bepaald hoeveel een werknemer maximaal mag werken. Op één dag bedraagt dit maximaal 12 uur. In één week is dit een maximum van 60 uur. Over een periode van 4 weken mag dit gemiddeld maximaal 55 uur per week zijn. Over een langere periode van 16 weken gelden echter andere regels. Dan mag een werknemer gemiddeld per week maximaal 48 uur werken. Het is niet toegestaan om boven dit gemiddelde uit te komen.

Ook waarschuwt Maats voor de mogelijke gezondheidsklachten. "Het is niet gezond om zoveel uren te combineren. Het kan leiden tot overbelasting en tot een burnout."

Mogelijk

Ondanks de wetgeving komt het ook in Nederland wel voor dat werknemers twee fulltime banen combineren. "Op papier is het hier erg goed geregeld, maar het gebeurt wel stiekem."

Maar waarschuwt Maats: "Je gegevens zijn bekend bij het UWV en de Belastingdienst. Als de inspectie erachter komt, ben je er gloeiend bij en zorgt het meestal voor problemen met de werkgever." 

Lees meer over
UWVThuiswerken