Strijd tegen vol stroomnet

Netbeheerder mag bedrijven verplichten om netcapaciteit af te staan

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANP. Een hoogspanningsstation in Nederland.Netbeheerder mag bedrijven verplichten om netcapaciteit af te staan
RTL

Als het stroomnet op een bepaald moment van de dag overvol dreigt te raken, dan mogen netbeheerders grote bedrijven verplichten om, tegen een vergoeding, een deel van hun stroomcapaciteit af te staan. Zo moet er meer ruimte komen voor nieuwe aansluitingen.

Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. Energie-Nederland, de brancheorganisatie voor alle partijen die betrokken zijn bij het produceren, leveren en verhandelen van stroom, gas en warmte, had een rechtszaak aangespannen tegen de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Energie-Nederland vond dat de ACM onvoldoende rekening hield met de werking van de elektriciteitsmarkt en de belangen van stroomproducenten, leveranciers en handelaren op de energiemarkt.

Bouwers in de knel door vol stroomnet: 'Aansluiting kan 52 weken duren'
Lees ook

Bouwers in de knel door vol stroomnet: 'Aansluiting kan 52 weken duren'

Maar volgens het CBb zijn de maatregelen om netcongestie te voorkomen niet in strijd met Europese regelgeving. Tegen de uitspraak van de hoogste bestuursrechter is geen beroep meer mogelijk.

Pakket maatregelen tegen netcongestie

De ACM presenteerde onlangs een pakket maatregelen om problemen rond netcongestie tegen te gaan. De piekmomenten op het stroomnet doen zich nu veelal voor tussen 06.00 en 09.00 uur en tussen 16.00 en 20.00 uur. Buiten deze 'spits' is er volgens de ACM nog ruimte.

Door het afstaan van stroomcapaciteit te verplichten en grootverbruikers de mogelijkheid te bieden vrijwillig capaciteit in te leveren, kunnen ze volgens de ACM op een flink deel van hun netkosten besparen.

Verder gaan netbeheerders controleren of grote bedrijven al hun gecontracteerde capaciteit benutten. Als dat niet zo is, kan een netbeheerder het contract inperken. Ook daarmee wil de ACM ervoor zorgen dat er meer ruimte op het stroomnet beschikbaar komt.

Die ruimte is hard nodig, de ACM ziet de wachtrij voor een aansluiting op het stroomnet alsmaar langer worden.

Overvol

De laatste jaren heeft het elektriciteitsnetwerk de groei van de vraag naar elektriciteit niet kunnen bijbenen. Daardoor zit in delen van het land het net vol, waardoor nieuwe woningen en bedrijven niet altijd aangesloten kunnen worden.

De hoogste bestuursrechter benadrukt dat de schaarste in transportcapaciteit voor stroom toeneemt en dat netbeheerders vaker maatregelen moeten nemen om congestie te voorkomen. "De maatschappelijke urgentie om zoveel mogelijk gebruikers aan te sluiten op het elektriciteitsnet is groot."

Energie-Nederland wil tegenover persbureau ANP niet inhoudelijk reageren. "We gaan de uitspraak nu bestuderen en bespreken met onze leden", zegt een woordvoerster.

Lees meer over
Autoriteit Consument en MarktEnergie-NederlandCollege van Beroep voor het bedrijfslevenElektriciteitEnergieEnergietransitieNetcongestie