Facebook, Insta en Whatsapp

Italiaanse aanklager wil 887 miljoen achterstallige btw van Meta terug

Door RTL Z··Aangepast:
© APItaliaanse aanklager wil 887 miljoen achterstallige btw van Meta terug
RTL

De Italiaanse openbare aanklager heeft een onderzoek naar Meta Platforms, het moederbedrijf achter Facebook, Instagram en Whatsapp, afgerond en wil 887 miljoen euro aan achterstallige btw van de Amerikaanse techgigant zien. De zaak is de eerste in zijn soort.

Het onderzoek naar Meta liep al meer dan een jaar en draait in feite om de waarde van gegevens die gebruikers afstaan aan Meta. Gebruikers betalen geen geld voor hun sociale profielen, waardoor Meta vindt dat er ook geen btw verschuldigd is.

Bekijk hier hoe Facebook en Instagram je foto's gebruiken om AI te trainen: (tekst gaat door onder video)

"Wij zijn het zeer oneens met het idee dat het geven van toegang tot online platforms aan gebruikers belast moet zijn met btw", aldus Meta.

Contract met waarde

De Italiaanse autoriteiten zien dat anders. Volgens de aanklager ontstaat er in feite een contract tussen Meta en de gebruiker als die een account aanmaakt, waarbij er voor beide kanten verplichtingen ontstaan. Meta geeft toegang tot zijn diensten in ruil voor de persoonlijke data van de gebruikers.

Apple verliest megazaak: moet 13 miljard euro belasting (plus rente) alsnog betalen
Lees ook

Apple verliest megazaak: moet 13 miljard euro belasting (plus rente) alsnog betalen

En die contracten hebben waarde, waarover wat de Italianen betreft dus btw betaald zou moeten worden. In de zaak neemt het Italiaanse OM ook twee managers van Meta persoonlijk op de korrel vanwege de vermeende belastingontwijking.

887 miljoen

Na lang onderzoek komen de aanklagers tot de conclusie dat Meta tussen 2015 en 2021 over een bedrag van 4 miljard euro heeft verzuimd om btw te betalen. Daardoor liep de schatkist ruim 887 miljoen euro mis.

De afronding van het onderzoek is trouwens nog geen garantie dat Meta ook daadwerkelijk moet gaan betalen, of zelfs maar of het tot een rechtszaak komt. Een rechter moet beslissen of de zaak sterk genoeg is om voor te laten komen.

Lees meer over
MetaBelastingOmzetbelasting / btw