Echtgenote: Desi Bouterse zal zich niet melden bij gevangenis in Paramaribo
Desi Bouterse heeft zich niet tijdig gemeld bij de gevangenis Santo Boma in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Volgens zijn echtgenote is hij ook niet van plan dat te doen. Ze zegt niet te weten waar haar man is.
De voormalige president en legerleider moet een straf van 20 jaar uitzitten. De 78-jarige oud-legerleider en -president werd op 20 december in hoger beroep tot die straf veroordeeld voor zijn rol in de Decembermoorden. Eerder werd hij al in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor drugshandel (in 1999).
13.00 uur Nederlandse tijd
Het Surinaamse Openbaar Ministerie had hem en vier medeveroordeelden opgeroepen om zich om 09.00 uur plaatselijke tijd (13.00 uur Nederlandse tijd) te melden. Daaraan heeft Bouterse dus geen gehoor gegeven. De advocaat van Bouterse, Irvin Kanhai, heeft bij de gevangenis tegen journalisten gezegd dat hij Bouterse gaat halen. "Ik ga nu met hem praten en dan gaan we kijken wat we gaan doen."
Van de vier medeveroordeelden meldden zich er drie wel bij de gevangenis. Het gaat om Benny Brondenstein, Stephanus Dendoe en Ernst Geffery, meldt het OM. Alleen Iwan Dijksteel liet zich niet zien.
Het Openbaar Ministerie kan nog niets zeggen over het bericht dat Bouterse zich niet zal melden bij de gevangenis. Als hij zich inderdaad niet meldt vandaag, zal hij waarschijnlijk worden opgehaald door een arrestatieteam.
Angst voor ongeregeldheden
Maar of dat zonder slag of stoot zal gaan, is nog maar de vraag. De politieke partij van Bouterse, de grootste oppositiepartij NDP, had sympathisanten opgeroepen zich te melden bij diens huis in een buitenwijk van Paramaribo. De partij is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en noemt die een 'politiek vonnis'. Vanochtend verzamelden zich inderdaad NDP-leden bij Bouterses woning.
De Surinaamse autoriteiten hebben speciale veiligheidsmaatregelen genomen omdat zij bang zijn voor ongeregeldheden. Er wordt rekening gehouden met protesten of acties van Bouterses aanhangers.
De Decembermoorden vonden plaats in de nacht van 7 op 8 december 1982. Vijftien tegenstanders van het militaire bewind van Bouterse werden opgepakt, gemarteld en geëxecuteerd. Naast Bouterse zijn nog vier ex-militairen veroordeeld: Benny Brondenstein, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel en Ernst Geffery. Zij kregen een celstraf van 15 jaar.