Grenscontroles en tassenverbod: strenge veiligheidsmaatregelen tijdens EK voetbal
Duitsland maakt zich op voor het EK voetbal, dat over negen dagen begint. Het is de bedoeling dat het toernooi een groot voetbalfeest wordt, maar de autoriteiten vrezen voor aanslagen. Daarom zijn de veiligheidsmaatregelen streng, en dat gaan ook Oranjefans die naar Duitsland reizen merken.
In de verschillende speelsteden zijn de fanzones in opbouw. De Duitse binnensteden en stadions stromen vanaf 14 juni vol met honderdduizenden voetbalfans uit heel Europa. In totaal worden er meer dan twee miljoen bezoekers verwacht. De Duitse politie en andere instanties hebben de taak om hen te beschermen tegen aanslagen, rellen en andere onveilige situaties.
Om aanslagen te voorkomen hebben de Duitsers verschillende veiligheidsmaatregelen genomen. Tijdens het toernooi worden tijdelijk weer grenscontroles uitgevoerd aan alle Duitse grenzen, dus ook aan de grens met Nederland.
Flesjes water en tassen verboden
Ook in de stadions gelden strenge regels. Zo mogen fans geen tassen groter dan A4-formaat bij zich hebben en is zelfs het meenemen van flesjes water verboden.
Volgens Rainer Wendt, woordvoerder van de Duitse politie, vormen conflicten op andere plekken in de wereld een potentieel gevaar voor de veiligheid van de voetbalfans. "Het is oorlog in Europa. Het is oorlog in Gaza. Deze gewapende conflicten hebben ook hun uitwerking op Duitsland en Europa", zegt Wendt. "We moeten ervoor vrezen dat sommige conflicten overslaan middels terreuraanslagen."
De Duitse minister van Binnenlandse zaken Nancy Faeser noemde het dreigingsniveau eerder 'abstract hoog'. Dat wil zeggen dat de dreiging hoog is, maar dat er geen concrete aanwijzingen voor een aanslag zijn.
De grootste dreiging zou volgens het ministerie uitgaan van IS-K. Die organisatie, een regionale tak van Islamitische Staat, was in maart verantwoordelijk voor de aanslag in Moskou waarbij zeker 137 doden vielen.
Op het ergste voorbereid
De autoriteiten zijn in ieder geval op het ergste voorbereid. Tijdens een persconferentie in Berlijn vertelde een woordvoerder van de brandweer dat zelfs voor een aanval met chemische -, biologische -, radioactieve - en nucleaire stoffen een rampenplan klaarligt. "Ook daar hebben we ons planmatig op voorbereid", zei brandweerman Per Kleist.
Enkele weken geleden werd in het stadion van Stuttgart, een van de speelsteden tijdens het EK, al een oefening gehouden waarbij een terreuraanval werd nagebootst. Zo'n 1.200 agenten en andere hulpverleners deden aan de oefening mee.
Ondanks de dreiging hopen de Duitse autoriteiten dat het EK vooral een groot feest wordt. "In deze tijden is niet alles gegarandeerd veilig", zegt de Duitse parlementariër Fritz Güntzler. "De Duitse autoriteiten zijn goed voorbereid. We zullen een goede gastheer zijn. De mensen kunnen zich hier veilig voelen."