Buitenlanders joelen Van de Velde uit, steun van Nederlanders: 'Moreel onverantwoord dat hij hier is'
Elke wedstrijd die beachvolleyballer Steven van de Velde speelt op de Spelen in Parijs wordt het gejoel als hij serveert luider. De Nederlander is veroordeeld voor seks met een 12-jarige. Op de tribunes gaat dat als een lopend vuurtje. Onze verslaggever in Parijs ging gisteravond laat een kijkje nemen. "Hij is een kinderverkrachter, heb je dat niet gehoord."
"Please welcome, from Amsterdam, Steven van de Velde!" De Nederlandse beachvolleyballer wordt door de speaker luidkeels aangekondigd in het stadion onder de Eiffeltoren. Er wordt wat gefloten, maar veel is het niet. Tot de 29-jarige Hagenaar gaat serveren. Een hard gejoel en gefluit. Groepjes Nederlanders proberen het geluid te overstemmen, maar ze zijn kansloos.
Straf uitgezeten
"Hij is een kinderverkrachter, heb je dat niet gehoord", fluistert een Amerikaan. "Een 12-jarige meisje, zo zielig." Zijn vrouw vult aan: "Hoe kan zo iemand niet in de gevangenis zitten?" Er volgt een nieuwe service van Van de Velde, de Amerikaan joelt hard mee. "Boeeehhh", klinkt het, waarna hij weer op fluistertoon zegt: "Iedereen is boos, iedereen fluit."
Het gebeurde 10 jaar geleden. En wat velen van de buitenlandse fans niet weten, is dat Van de Velde is veroordeeld en zijn straf heeft uitgezeten. Een jaar zat hij in de cel. Volgens experts is de kans dat hij het nog een keer zal doen nihil, en dus is besloten hem terug te laten keren in de nationale ploeg. Zelf noemt hij het de grootste fout uit zijn leven.
Juichen om fout
Het geluid neemt bij elke service van Van de Velde toe. Op setpunt tegen in het duel met de Noren Anders Mol en Christian Sørum serveert hij de bal in het net, wat het publiek bij de Eiffeltoren met gejuich begroet. "Ha, mooi", zegt de Amerikaan die niet per se groot fan is van beachvolleybal. "Ik ben op de Spelen om de sfeer mee te maken", voegt hij eraan toe.
In deze video is te zien hoe het er gisteren aan toe ging in het stadion:
De deelname van Van de Velde aan de Spelen leidde in de aanloop met name internationaal tot veel ophef, omdat hij in 2016 door een Engelse rechtbank is veroordeeld tot vier jaar cel voor seks met een 12-jarige. Nadat een aantal Britse kranten het verhaal had opgetekend, ging het als een lopend vuurtje.
"Pedofielen laat je toch niet toe op de Spelen?", zegt een Canadese vrouw die hard meejoelt. "Het is gewoon moreel totaal verwerpelijk. Als dat meisje op tv naar de Olympische Spelen kijkt, ach ik moet er niet aan denken. Arm kind."
Op de tribunes kennen sommigen het verhaal, maar de meesten weten niet precies wat er is gebeurd. Een Koreaanse jonge vrouw zegt dat ze meefluit omdat ze 'net als iedereen voor die mooie lange Noren is', zegt ze.
Hou je kop
Veel Nederlanders op de tribunes ergeren zich aan het gefluit. Ze blijven Van de Velde en zijn beachvolleybalpartner Matthew Immers toejuichen. "Houd toch je kop, kutpubliek", zegt een man met Haags accent die zich niet kan inhouden als de mensen om hem heen weer fluiten. Een jonge Nederlandse vrouw staat tegen een hek aan te kijken. "Ik kan wel janken, zo erg had ik het niet verwacht", zegt ze over de vijandigheid. "Waarom zegt de speaker er niks van? Waarom treden ze niet op?"
TeamNL gaat geen klacht indienen vanwege het gedrag van het publiek. Veel kun je niet doen, joelen tussen de punten door is niet verboden, zo is de gedachte. De vrouw begrijpt dat niet: "Het is zo onsportief. Er is niks mis met die jongen. Hij is aardig en heeft zijn straf gewoon uitgezeten."
'Het hoort niet'
Hoewel Van de Velde en Immers deze avond verliezen tegen de Noren gaan ze als tweede in de poule door naar de volgende ronde. Van de Velde vermijdt na alle wedstrijden de interviews.
Zijn maat Immers praat wel met journalisten. Stond het na de eerste wedstrijd nog vol met buitenlandse pers op de plek waar de interviews zijn, nu staat er alleen een Noorse journalist die een vraag stelt aan Immers. Hij geeft rustig antwoord op vragen van de Nederlandse pers, ook over Van de Velde en over het publiek. "Dat boegeroep vinden we natuurlijk niet leuk", vertelt hij tegen RTL Nieuws. "Het hoort niet. Maar we zijn erop voorbereid. "
Van den Hoogenband wil dag voor de Spelen over van alles praten, maar niet over Van de Velde
Onderling praten ze er veel over. Immers zegt dat ze er weinig last van hebben. "We spreken tegen elkaar uit hoe we ons voelen. We geven elkaar af en toe een knuffel. Wat hebben we nodig van elkaar? Steven heeft een partner nodig die hem oppept. En ik heb hem nodig. We moeten elkaar steunen als het publiek het niet doet."
Immers denkt dat mensen elkaar na-apen op de tribune. "Dat zal altijd zo blijven, maar ik denk dat het in de knock-outfase wel gaandeweg zal afnemen. Ik denk dat steeds meer mensen zich realiseren dat we er voor het volleybal zijn en moeten genieten van de Olympische Spelen en van een van de mooiste locaties. Wij doen dat ondanks het gefluit en ik hoop dat zij dat ook gaan doen."
Uitfluiten, wat doet dat met je?
"Uitfluiten, sommige sporters gaan daar goed op", zegt sportpsycholoog Ivo Spanjersberg. "Die kunnen dat omzetten in positieve energie. Voetballers die zeggen 'hoe harder ze fluiten, hoe beter ik ga spelen'. Vaak is dat omdat zij vaak juist een goede speler zijn. Als ze fluiten omdat ze je goed vinden en niet willen dat je presteert, is dat een verkapt compliment. Dit is anders. Van de Velde wordt opnieuw veroordeeld voor een misstap die hij in zijn jeugd heeft gepleegd."
Volgens de psycholoog moet je een plan bedenken om je ertegen te wapenen. "Dan moet je nadenken: wat ga ik doen, hoe ga ik ermee om? Ik denk dat je iets moet vinden waarmee je je af kunt sluiten van de negativiteit die het gejoel met zich meebrengt. Het kan zijn dat je jezelf ervan overtuigt dat mensen een mening mogen hebben en dat mogen uiten. Als je daarin gelooft en dat kunt zeggen, dan ben je al een heel eind."
"Ik zou me wel kunnen voorstellen dat, als je hierdoor wordt afgeleid, het een dubbele teleurstelling is. Misschien verlies je de wedstrijd en je verliest doordat je wordt uitgefloten. Het kan een opstapeling van negativiteit zijn. Volgens mij is die jongen redelijk in staat om daaronder te kunnen functioneren."