Staking

Politie blijft ook weg bij wedstrijd Ajax - FC Utrecht op 15 september

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
Politie blijft ook weg bij wedstrijd Ajax - FC Utrecht op 15 september
RTL

De politie is volgende week zondag niet aanwezig bij de wedstrijd Ajax - FC Utrecht. Dat zegt het Landelijk Actiecentrum Politieacties. Agenten voeren actie tegen de nieuwe voorgestelde regeling voor het vroegpensioen. Afgelopen weekend werd Feyenoord-Ajax afgelast om de politie toen ook al actie voerde.

Of de wedstrijd volgende week door kan gaan, is nu nog niet bekend. Een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Halsema laat RTL Nieuws weten dat het besluit daarover pas na het weekend valt. Ajax tegen Utrecht geldt als een risicowedstrijd.

De huidige zogeheten Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU), waardoor mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen, loopt eind volgend jaar af.

'Kloof te groot' 

Het kabinet heeft gisteren een voorstel gedaan voor een nieuwe regeling, maar dat is door de vakbonden verworpen. "De kloof tussen hun voorstel en onze eisen is te groot", zei een ingewijde tegen RTL Nieuws.

Het actiecentrum zegt deze wedstrijd te hebben uitgekozen omdat de druk op deze wedstrijd en het aantal daarbij ingezette politieagenten het grootst is. Stakende agenten zullen tijdens de wedstrijd 'op enige afstand van de ArenA' een vakbondsbijeenkomst houden. 

De gemeente Amsterdam zegt 'kennisgenomen' te hebben van de staking. Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema zegt dat de driehoek (burgemeester, politie, OM) naar de situatie gaat kijken. Een besluit of de wedstrijd door kan gaan, wordt ergens volgende week verwacht.

Feyenoord-Ajax

Eerder besloten agenten al niet te werken tijdens Feyenoord-Ajax afgelopen weekend. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb besloot daarop dat de wedstrijd moest worden verplaatst. Die wedstrijd wordt nu op 30 oktober gespeeld.

In de strijd voor een goede vervanging voor het vroegpensioen schrijft de politie ook minder bekeuringen uit voor lichte overtredingen. Deurwaarders kunnen zolang niet rekenen op politiebijstand.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS