Samenwerking met CBS

Odido krijgt boete voor onrechtmatig onderzoeken van locatiegegevens

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOdido krijgt boete voor onrechtmatig onderzoeken van locatiegegevens
RTL

Telefoonprovider Odido, voorheen bekend onder de namen T-Mobile en Tele2, krijgt een boete van 175.000 euro. Het bedrijf wilde de gegevens van miljoenen klanten met een 4G-abonnement analyseren voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

T-Mobile gebruikte de gegevens om voor het CBS een rekenmodel te ontwikkelen om mensenmassa's te volgen. Bijvoorbeeld om in te kunnen schatten hoeveel mensen in een bepaalde wijk zijn. Of hoeveel mensen een bepaalde gemeente bezoeken.

De provider verzamelde daarvoor de locatie van een telefoon bij elk contact met het mobiele netwerk. Het bedrijf keek ook waar dat apparaat in een periode van gemiddeld dertig dagen het vaakst was. Die gegevens werden gebundeld op wijk- of gemeenteniveau.

Medewerkers van het CBS konden maandenlang inloggen bij T-Mobile en kregen toegang tot niet-anonieme gegevens. Het ging onder meer om de tijdstippen van telefoongesprekken en de locatie van bellers, meldt de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI).

'Diepgaand inzicht in privéleven'

In bijna twee jaar tijd zijn in 2018 en 2019 op die manier gegevens van miljoenen klanten verwerkt. De gegevens 'kunnen diepgaand inzicht bieden in het privéleven, gezinsleven, woning en communicatie van een persoon', oordeelt de RDI.

Tijdens de coronapandemie leidde een voorstel van de overheid om locatiegegevens te delen leidde destijds al tot veel kritiek. Daarbij zouden telecomproviders locatiegegevens van burgers delen met het RIVM. Critici spraken van massasurveillance.

Overheid wil locatiedata burgers delen met RIVM, experts kritisch: 'Dit is massasurveillance'
Lees ook

Overheid wil locatiedata burgers delen met RIVM, experts kritisch: 'Dit is massasurveillance'

Hoewel T-Mobile maatregelen had getroffen waardoor CBS-medewerkers niet daadwerkelijk tot op de persoon konden herleiden, is alleen het feit dat de provider de gegevens op die manier gebruikte een overtreding van de wet, constateert de toezichthouder.

Abonnees en andere gebruikers van mobiele netwerken vertrouwen erop dat hun communicatie vertrouwelijk is, oordeelt de RDI. "De overtreding doet afbreuk aan dit vertrouwen."

Odido schrijft in een reactie 'te goeder trouw' te hebben gehandeld 'voor een maatschappelijk doel: de bevordering van de leefbaarheid in Nederland door het analyseren van bewegingspatronen'. Gedurende de samenwerking zou Odido geen persoonsgegevens met het CBS hebben gedeeld, schrijft de provider in een reactie aan RTL Nieuws. 

De medewerkers van het CBS die bij T-Mobile konden inloggen, kregen volgens Odido alleen toegang tot 'een set gepseudonimiseerde gegevens onder toezicht en verantwoordelijkheid van T-Mobile'. Zij hadden alleen via een versleutelde laptop toegang tot een specifieke dataset.

De provider zegt de boete te betreuren, maar blij te zijn dat de kwestie nu afgerond is. De samenwerking met het CBS is in 2020 al gestopt.

Lees meer over
T-MobileCBSPrivacyTelecommunicatie