Europese Commissie dreigt met stilleggen nieuwe TikTok-dienst
De Europese Commissie is een onderzoek begonnen naar TikTok Lite. TikTok moet de zorgen wegnemen bij de Commissie over de verslavende werking van de app op kinderen. Met TikTok Lite kunnen zij niet alleen video's kijken, maar ook geld verdienen. Puur door de app te gebruiken en opdrachten uit te voeren.
Als TikTok de zorgen over de verslavende werking van TikTok Lite niet wegneemt, kan Brussel de app tijdelijk laten stilleggen.
Met TikTok Lite krijgen gebruikers beloningen, zoals Amazon-cadeaubonnen, PayPal-tegoed of TikTok-munten die ze kunnen uitgeven binnen de app. De app is voorlopig alleen beschikbaar in Frankrijk en Spanje.
TikTok-gebruikers krijgen een beloning als ze bepaalde dingen doen binnen de app. Denk aan dagelijks inloggen, video’s liken, accounts volgen en vrienden uitnodigen. Hoe langer je kijkt, hoe meer punten je verdient. En om die functie maakt de Europese Commissie zich zorgen.
'Kan net zo verslavend zijn als sigaretten'
Het beloningssysteem zou in strijd kunnen zijn met de digitale dienstenverordening (DSA), waarin staat dat ieder groot platform voor nieuwe onderdelen van een app een risico-analyse moet maken, en daar valt het risico op verslaving ook onder.
Vooralsnog heeft TikTok die analyse niet geleverd.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton maakt de vergelijking met tabak. "We verdenken TikTok Lite ervan net zo slecht en verslavend te kunnen zijn als light sigaretten."
Brussel is bang dat TikTok geen maatregelen heeft genomen om die risico's weg te nemen. Belangrijk, schrijft de Commissie, omdat er geen effectieve leeftijdscontrole is binnen de app.
Dit onderzoek van de Commissie komt bovenop een al lopend Europees onderzoek naar TikTok. Dat onderzoek is gericht op de verslavende werking van het normale TikTok. En ook in dat geval gaat het met name om het effect op minderjarigen.
Mocht TikTok de regels blijken te overtreden, dan kan Brussel ook boetes opleggen. Die kunnen oplopen tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet. Als de app vaker in de fout gaat, kan het zelfs een algeheel verbod opleveren.
TikTok ook onder Amerikaans vergrootglas
TikTok ligt in de VS ook flink onder vuur. Amerikaanse politici zijn bang dat de Chinese overheid TikTok via de Chinese eigenaar ByteDance kan dwingen om Amerikaanse gebruikersgegevens te overhandigen of dat China via de app invloed kan uitoefenen in de Amerikaanse samenleving.
Deze week nog heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ingestemd met een pakket waarmee TikTok in een lastige hoek wordt gedreven.
Als de Senaat ook instemt met het voorstel dan moet ByteDance de app verkopen aan een Amerikaans bedrijf. Doet dat het niet, dan dreigt een verbod voor de app in de VS. De verwachting is dat het voorstel vandaag of morgen behandeld wordt. Daarna moet de Amerikaanse president Joe Biden er nog mee instemmen.
Vorige maand werd al een andere wet aangenomen door het Huis van Afgevaardigden, waarmee het ook aanstuurt op de verkoop van de app aan een Amerikaans bedrijf. Maar ook die wet moet nog door de Senaat worden behandeld.
Effect voor Europese gebruiker
Als het bedrijf in Amerikaanse handen terechtkomt, verandert er effectief weinig voor Europese gebruikers. Maar mocht het toch tot een verbod komen, dan betekent het waarschijnlijk dat veel Amerikaanse influencers hun video’s gaan maken voor andere platforms, zoals Instagram of YouTube. Op TikTok zijn hun video’s dan waarschijnlijk niet meer te zien.
Maar zo ver is het nog (lang) niet. TikTok heeft al eerder aangegeven zo’n besluit via juridische procedures aan te vechten.