Online oplichting

Peter checkte bijna alles en werd toch online opgelicht: 'Erg vernuftig'

·Aangepast:
© RTL NieuwsPeter checkte bijna alles en werd toch online opgelicht: 'Erg vernuftig'
RTL

Online oplichting loont en zorgt jaarlijks voor honderdduizenden slachtoffers, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zelfs als je zoals Peter Zwikker uit Apeldoorn allerlei checks doet, kun je nog om de tuin geleid worden. De pakkans is laag, dus veel daders komen ermee weg. Ook de aangifte van Peter heeft nog niet geleid naar een verdachte.

Het is de droom van menig hardloper in Nederland: meedoen aan de marathon van Rotterdam. Voor Peter Zwikker uit Apeldoorn was dat niet anders. Maar het aantal startbewijzen dat jaarlijks wordt uitgedeeld, is beperkt. Wie, zoals Peter, achter het net vist en toch wil deelnemen, is aangewezen op bewijzen die online worden aangeboden.

250.000 slachtoffers, pakkans amper 1 procent: online oplichting loont
Lees ook

250.000 slachtoffers, pakkans amper 1 procent: online oplichting loont

Peter vond op Marktplaats een advertentie van een bedrijf uit Enschede dat een startbewijs te koop had. Hij checkte de naam van het bedrijf, dat bleek te bestaan. Via de app had hij contact met een bedrijfsaccount dat dezelfde naam droeg als de aanbieder op Marktplaats. De voornaam van de eigenaar van het bedrijf die hij googelde kwam overeen met de persoon die hij later aan de telefoon had over de aankoop. "Die persoon had ook een accent uit het oosten van het land. Alles leek te kloppen. Maar dat bleek toch niet zo te zijn."

Peter had appcontact met een vervalst bedrijfsaccount.© Peter Zwikker
Peter had appcontact met een vervalst bedrijfsaccount.

Peter betaalde via een betaallink die aan hem geappt werd, maar een startbewijs ontving hij nooit. "Vervolgens probeer je natuurlijk contact te zoeken met de persoon met wie je geschakeld hebt. Maar daar hoor je natuurlijk niks meer van. Dus ja, dan weet je dat je opgelicht bent. En je baalt ontzettend dat je toch niet het startbewijs hebt. Dus het was dubbel balen op dat moment."

De fanatieke hardloper bleek geen startbewijs te hebben gekocht, maar tegoedbonnen voor bitcoin. De link naar de tegoedbonnen werd verzonden naar een mailadres dat erg op het adres van Peter lijkt, maar niet van hem is. Toen hij uiteindelijk de bonnen checkte, was het tegoed er al afgehaald. 

'Dom! Dom!'

Peter verwijt zichzelf dat hij in de oplichterspraktijken trapte. "Dom! Dom! Hoe heb ik hier in kunnen trappen? Dat is het eerste wat je denkt. Het zat heel erg vernuftig in elkaar. Zo praat ik het voor mezelf nog een beetje goed."

Hij deed aangifte van oplichting, maar tot op heden blijft onderzoek uit. En dat is gek, vindt Peter. Hij belde zelf met de echte eigenaar van het bedrijf uit Enschede. "Die was zich van geen kwaad bewust. Ik was al de tiende die belde. Hij raadde iedereen aan om aangifte te doen en liet de gebruiker die onder zijn naam actief was van Marktplaats verwijderen."

De advertentie waarmee Peter werd opgelicht.© Peter Zwikker
De advertentie waarmee Peter werd opgelicht.

Nadat Peter een verzoek om informatie had ingediend bij de politie om erachter te komen hoe groot het probleem is, ontdekte hij dat hij bij lange na niet de enige is die is opgelicht en van wie de aangifte tot op heden niet heeft geleid tot onderzoek. "Enerzijds was het prettig om te zien dat ik niet uniek was. Anderzijds betekent het ook dat er heel weinig opvolging zit op dit soort vormen van aangifte."

Leergeld betaald

"Ik vind dat heel raar. Want men doet wel de oproep om aangifte te doen. Maar vervolgens krijg je een geautomatiseerde mail waarin aangegeven wordt dat 'er belangrijkere zaken zijn dan die van jou'. En tot op zekere hoogte snap ik dat ook. Alleen: daardoor gebeurt er eigenlijk niks met mijn zaak. En met al die anderen dus ook niet. Dat voelt niet goed."

Peter heeft leergeld betaald. Hij is nog scherper op betaalverzoeken. "Ook op een moment dat ik iets heel heel graag wil. Want daar maken ze gewoon misbruik van."

Peter wist toch een medaille te bemachtigen die hij trots toont aan verslaggever Jeroen Wetzels.© RTL Nieuws
Peter wist toch een medaille te bemachtigen die hij trots toont aan verslaggever Jeroen Wetzels.

Happy end

Hoewel Peter zijn geld kwijt is en de fraudeur wellicht nooit wordt gevonden, heeft Peter zijn droom uiteindelijk toch waar kunnen maken. Via een buurvrouw die zijn naam herkende in een ellenlange lijst met verzoeken, wist hij toch nog een startbewijs te bemachtigen. En onder luid applaus van zijn familie kwam hij na drie uur en drie kwartier juichend over de streep in Rotterdam. Het leverde hem een medaille op, die hij koestert. "Na die online oplichting had ik niet meer gedacht dat ik 'm zou krijgen, maar het is toch nog gelukt."

Lees meer over
Jasper BunskoekJeroen WetzelsPolitie in NederlandOplichtingInternetfraudeFraude