De opvoedkwestie

'Mijn zoon (10) voelt zich afgedankt door zijn vriend'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Mijn zoon (10) voelt zich afgedankt door zijn vriend'
RTL

Ze waren twee handen op één buik, de tienjarige zoon van Fenneke en zijn buurjongen. Nu de buurjongen veel met een ander speelt, voelt haar zoon zich buiten spel gezet. Hoe kan ze hem steunen?

Sinds hun eerste ontmoeting tijdens het buitenspelen was het dikke mik tussen de twee buurjongens, vertelt Fenneke: "Faas was altijd onafscheidelijk van zijn buurjongen, bijna elke dag speelden ze samen en in het weekend waren er vaak logeerpartijtjes."

"Sinds drie maanden is er een nieuwe jongen in de straat komen wonen met wie de buurjongen veel omgaat. Mijn zoon wordt er niet bij betrokken en voelt zich buitengesloten. Ik zie dat hij er verdrietig over is. Hoe help ik hem?"

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) wil niets delen'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) wil niets delen'

Hoe graag je als ouder je kind ook wil helpen en wil gaan bemiddelen in deze situatie: niet doen, zegt positief ouderschap expert Kate Foltynska: "Ga je er niet te veel in mengen. Het enige wat je kunt doen, is zijn emotie herkennen en erkennen, en hem steunen om het zelf op te lossen op een manier die voor hem goed voelt."

Niets regelen voor je kind

"Leer je kind om te kijken naar zijn aandeel: trekt hij zichzelf niet terug uit onzekerheid? Misschien wacht hij op een uitnodiging om mee te doen, terwijl de buurjongen lekker aan het spelen is en zich nergens bewust van is. Wat let hem om zijn vriend niet weer eens uit te nodigen voor iets leuks?"

Belangrijk is om dit niet te gaan regelen voor je kind, benadrukt Foltyska: "Wees steunend maar niet ondernemend. Dus ga samen brainstormen over eventuele mogelijkheden, maar pak niet zelf de telefoon. Daar help je je kind echt niet mee."

'Zeg dat je zijn pijn ziet, en vraag wat hij eraan kan doen'

Onthoud dat je kind verdrietig mag zijn, zegt de expert: "Veel ouders hebben niet geleerd om met verdriet om te gaan en willen dit snel wegstoppen, bij zichzelf maar ook bij hun kind. Terwijl het logisch is dat je kind het lastig vindt om met de veranderde dynamiek in de vriendschap om te gaan."

De waarheid

"Zeg dat je deze pijn bij hem ziet, en stel hem de vraag wat hij eraan zou kunnen doen. Steun hem om actie te ondernemen. En stel: het wordt toch niets meer met deze vriendschap, dan mag jouw kind daar boos of verdrietig om zijn."

"Maar leg hem ook uit dat het helaas soms zo gaat in het leven. Je kunt een ander niet dwingen om met je om te gaan. Het is geen leuke boodschap, maar wel de waarheid."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinVriendschap