De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) wil niets delen'
Het irriteert Kelly behoorlijk dat haar zesjarige dochter grote moeite heeft met delen als er een vriendinnetje komt spelen. Kan ze dit veranderen?
Toen er laatst met het buurmeisje de grootste bonje ontstond om een zeemeermin-barbie, was Kelly het spuugzat, vertelt ze: "Ik ben toen echt pissig geworden op Livia. Misschien komt het omdat ze enig kind is en daardoor niet gewend om dingen zoals speelgoed of snoep met anderen te delen, maar Livia heeft er veel moeite mee als een vriendinnetje met haar spullen wil spelen. Vaak eindigt dat in ruzie of tranen, en dat ben ik beu. Hoe kan ik haar leren te delen?"
Als je kind een meltdown heeft omdat hij of zij iets niet met een ander wil delen, is het belangrijk om je als ouder niet op dit gedrag te richten, zegt positief ouderschap expert Kate Foltynska: "Het is beter om te kijken naar wat er precies achter haar emotie zit: wat voelt ze precies? Bespreek dit niet meteen maar later, als ze minder hoog in haar emoties zit."
"Stel vragen, maar doe dit onderzoekend, niet verwijtend. Herinner je kind bijvoorbeeld aan die keer dat zij bij een vriendinnetje ging spelen: mocht zij toen overal mee spelen? En zo niet; hoe voelde dat, toen dat niet mocht? Door dit te bespreken stel je haar open voor haar eigen gevoelens en die van anderen. Oftewel: de beginselen van empathie."
Toch is het ook belangrijk om je in je kind te verplaatsen, zegt Foltynska: "Zelf wil je ook niet dat een vriendin jouw nieuwe, dure tas leent. Sommige dingen hou je liever voor jezelf. Bovendien moet jouw kind ook weten dat ze niet altijd alles hoeft weg te geven of anderen moet pleasen."
Benoem successen
"Stel voor een speelafspraak regels op: het andere kind mag overal aan komen, maar jouw kind mag bijvoorbeeld twee dingen kiezen waar dat niet voor geldt, en die zetten jullie apart. Hiermee laat je zien dat je de gevoelens van je kind serieus neemt."
Tot slot raadt de personal coach aan om na een speelafspraak de boel te evalueren: "Geef complimenten over de stappen die je kind heeft gezet, ondanks dat het eerst onwennig voelde. Benoem ook de kleine successen. Hierdoor voelt je kind zich gezien en gehoord, en dat wil iedereen."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.