De opvoedkwestie

'Mijn zoon (9) wil naar vriendjes in plaats van naar opa en oma'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Mijn zoon (9) wil naar vriendjes in plaats van naar opa en oma'
RTL

De negenjarige zoon van Guido gaat al sinds zijn babytijd elke week een dagje naar opa en oma. Nu wil hij dat niet meer, maar Guido wil hem niet alleen thuislaten.

Vroeger ging Guido’s zoon op dinsdag de hele dag naar zijn grootouders. Sinds hij op school zit halen ze hem daar op en zorgen ze voor hem in de middag.

"Maar onlangs gaf Milo aan eigenlijk niet meer naar zijn opa en oma te willen. Hij wil thuis zijn zodat hij met zijn vriendjes van school kan afspreken, die wonen in onze buurt. Maar ik vind hem nog te jong om de hele middag alleen thuis te zijn. Ook wil ik opa en oma niet kwetsen, want zij hechten waarde aan hun dagje met hem. Wat kunnen we het beste doen?"

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) is bang voor spugen'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) is bang voor spugen'

Het is een heel normale ontwikkeling dat een negenjarige niet meer een vaste dag naar opa en oma wil, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Op die leeftijd krijgen ze echte vrienden en wordt het groepsgevoel steeds belangrijker. Het belangrijkste is dat je kind het gevoel krijgt dat er naar hem geluisterd wordt."

Compromis

Bobeldijk tipt om het gesprek aan te gaan en samen naar een oplossing te zoeken: "Zeg dat je begrijpt dat hij naar zijn vrienden wil, maar dat je hem te jong vindt om langere tijd alleen thuis te blijven. Maar kap het niet meteen af, betrek je kind bij het vinden van een compromis."

"Heeft je kind misschien zelf een oplossing, en is die uitvoerbaar? Kijk bijvoorbeeld naar een tussenoplossing: misschien kan hij eerst bij een vriendje gaan spelen en om vijf uur naar huis gaan, zodat hij slechts een half uur alleen is in plaats van de hele middag."

Veeg hoe dan ook niet zomaar de wens van je kind van tafel, zegt Bobeldijk: "Voor de ontwikkeling van zijn autonomie is het heel belangrijk om naar je kind te luisteren. Hij moet zich gehoord en begrepen voelen."

"Als jij naar je kind luistert, zal hij ook beter naar jou luisteren. In dit geval kun je het beste samen kijken naar wat wél mogelijk is, maar geef ook je grens aan. En dat opa en oma het jammer vinden dat ze hun kleinkind minder zien is begrijpelijk, maar hun samenzijn moet natuurlijk niet iets geforceerds worden."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezin