De opvoedkwestie

'Mijn dochter (6) haat de bso'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Mijn dochter (6) haat de bso'
RTL

Simon maakt zich zorgen over zijn zesjarige dochter, die iedere week opnieuw weer met tegenzin naar de bso gaat, maar niet kan uitleggen waarom dat zo is.

Al sinds ze op de basisschool zit, gaat Simons dochter twee keer per week naar de buitenschoolse opvang. Toch heeft ze het nog steeds niet naar haar zin daar: "We hebben expres gekozen voor een kleinschalige opvang, in de hoop dat ze daar goed kon aarden. Helaas vindt ze het écht niet leuk op de bso. Vaak begint ze de avond ervoor al te jammeren dat ze niet wil gaan. Het vervelende is ook dat ze niet kan aangeven wát ze nou precies zo vreselijk eraan vindt. Ze heeft er wel gewoon vriendinnen. Voor ons is dit nogal frustrerend. Hoe gaat dit beter?"

'Mijn zoon (7) weigert zijn billen af te vegen'
Lees ook

'Mijn zoon (7) weigert zijn billen af te vegen'

Het is nogal een verschil of een kind het écht niet leuk vindt op de opvang, of dat ze na afloop wel vrolijk wordt opgehaald, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "In dat laatste geval valt het vaak wel mee en is het vooral de aanloop ernaartoe die een kind zwaarder valt. Wat ouders weleens vergeten, is dat een schooldag voor een kind vergelijkbaar is met onze werkdag."

Lange dagen

"Sommige kinderen zijn na school moe en hebben dan eigenlijk al genoeg prikkels gehad, en dan moeten ze nog naar de opvang. Dat zijn lange dagen, zelf wil je ook niet na je werk nog van alles op je agenda hebben staan."

Probeer er ’s avonds met je kind over te praten, adviseert Bobeldijk: "Zeg dan niet dat de bso toch heus wel leuk is en dat haar vriendjes er ook zijn, maar benoem dat je ziet dat ze geen zin heeft en dat je snapt dat ze het liefst thuis is. En leg ook uit dat jullie nu eenmaal moeten werken, het is wat het is. Hiermee toon je wel aandacht voor wat erachter zit, maar het betekent niet dat je moet toegeven aan haar wensen."

Te veel

"Kinderen moeten ook leren doorzetten en begrijpen dat niet alles gaat zoals ze willen. Maar het kan natuurlijk zijn dat de bso echt niet de geschikte optie is voor je kind, voor sommigen is het echt te veel. Dan zou je wellicht kunnen kijken naar andere vormen van opvang, zoals een gastouder waar het kind naartoe kan, of een familielid dat na school bijspringt."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoeding