GIFTIGE CULTUUR

De Volkskrant publiceert binnenkort eigen onderzoek NOS Sport

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPDe Volkskrant publiceert binnenkort eigen onderzoek NOS Sport
RTL

De Volkskrant publiceert 'eerdaags' een eigen onderzoek naar de werksfeer bij NOS Sport. De krant sprak met meer dan dertig (oud-)medewerkers van de sportredactie van de NOS over meldingen rondom grensoverschrijdend gedrag. Verscheidene medewerkers zouden de krant hebben opgezocht, 'omdat zij intern al tijden tegen dichte deuren aan liepen en meldingen van wangedrag zouden blijven liggen'.

De meldingen over de redactie van NOS Sport kwamen al langere tijd bij de krant binnen, maar het werden er meer na het artikel in de Volkskrant over misstanden bij De Wereld Draait Door.

Bronnen hebben tegen de Volkskrant gezegd dat de afgelopen tijd 'tientallen meldingen' bij de externe vertrouwenspersonen van de NOS zijn binnengekomen. Die zouden gaan over onder meer machtsmisbruik, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van presentatoren en leidinggevenden en pestgedrag. Ook kwamen er veel klachten over 'een slecht functionerende hoofdredactie'. De hoofdredactie zou de meldingen jarenlang hebben 'verwaarloosd' en daarmee verantwoordelijk zijn voor de 'giftige cultuur', aldus de Volkskrant.

Hoofdredactie NOS Sport treedt 'gefaseerd' terug na misstanden
Lees ook

Hoofdredactie NOS Sport treedt 'gefaseerd' terug na misstanden

De NOS erkent de 'ervaringen' van melders van grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport en maakt daar 'excuses' voor. Dat laat algemeen directeur Gerard Timmer donderdag weten in de conclusie van de inventarisatie na meldingen van mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Naar aanleiding van de inventarisatie en om 'ruimte aan de cultuuromslag' te geven, gaat de directie in overleg met de hoofdredactie over 'gefaseerd terugtreden, zodat veranderingen kunnen worden doorgevoerd terwijl tegelijkertijd de continuïteit en alles wat NOS Sport maakt gewaarborgd blijft'.

In het inventarisatieverslag staan meldingen van pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie, verbale agressie en integriteitsvraagstukken over een tijdsbestek van langer dan twintig jaar. Ook zijn er meldingen die betrekking hebben op de cultuur op de sportredactie. De afgelopen jaren heeft de focus 'te veel' gelegen op het eindresultaat 'en te weinig op het menselijke aspect'. "Dat heeft geleid tot een cultuur waarin dit gedrag kon plaatsvinden."

Lees meer over
VolkskrantNOSGrensoverschrijdend gedrag