ADIDAS EEN GOED IDEE

Adidas wil opbrengst van voorraad Kanye West-spullen doneren

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPAdidas wil opbrengst van voorraad Kanye West-spullen doneren
RTL

Adidas zit na de breuk met Kanye 'Ye' West (45) met een grote voorraad door de rapper ontworpen sneakers. Het Duitse sportartikelmerk wil de goederen niet 'verbranden', maar wil ze verkopen en de opbrengst doneren.

Het bedrijf verbrak eerder dit jaar de samenwerking met Ye nadat hij antisemitische opmerkingen had gemaakt. Omdat de breuk onverwacht kwam, zit Adidas opgescheept met een grote hoeveelheid onverkochte sneakers. Volgens The Guardian zou het gaan om een voorraad met een waarde van 1,2 miljard euro.

Vernietigen 'geen optie'

Topman Bjørn Gulden zou vandaag tegen investeerders hebben gezegd dat het geen optie was de artikelen te vernietigen. In plaats daarvan wil Gulden 'delen van de merchandise verkopen en het geld doneren aan organisaties die zijn gekwetst door Kanyes opmerkingen'. De exacte plannen zijn nog niet bekend. "Wanneer we dat gaan doen en hoe we dat gaan doen, is nog niet duidelijk. Maar we werken eraan."

Het einde van de samenwerking heeft grote impact op Adidas. Het bedrijf is honderden miljoenen euro's aan omzet misgelopen. Ye en Adidas begonnen hun samenwerking in 2015.

Beleggers klagen Adidas aan om verbroken samenwerking met Kanye West
Lees ook

Beleggers klagen Adidas aan om verbroken samenwerking met Kanye West

De samenwerking met Ye werd jarenlang gezien als een van de grootste commerciële successen in de sportkledingindustrie. De breuk met hem heeft grote financiële gevolgen. Adidas verwacht dit jaar een verlies van 700 miljoen euro als de volledige Yeezy-voorraad zou worden afgeschreven. Dat zou het eerste verlies voor Adidas in zeker dertig jaar zijn.

Kwaad bloed

Gulden noemde het vraagstuk over wat te doen met de Yeezy-kleding en -sneakers 'ongelooflijk gecompliceerd'. Hij staat nog altijd achter de beslissing van Adidas om te breken met Ye, gezien de pijn die zijn antisemitische opmerkingen hebben veroorzaakt. Maar tegelijkertijd heeft de artiest nog een schare fans die hem ondanks alles blijven steunen, dus elke beslissing zal volgens de topman wel ergens kwaad bloed zetten.

Lees meer over
Kanye WestAdidas