Spermadonor Jonathan moet na honderden kinderen stoppen van rechter
Spermadonor Jonathan, met wiens sperma in Nederland en andere landen honderden kinderen verwekt zijn, moet stoppen met doneren. Als hij toch doorgaat, moet hij een dwangsom van 100.000 euro per donatie betalen. Dat heeft de rechter in Den Haag vandaag bepaald.
Ook mag de 41-jarige donor niet tegen wensouders zeggen dat hij bereid is om sperma te doneren. Daarnaast is het hem verboden advertenties te plaatsen. Ook als hij zou besluiten een beroep aan te tekenen tegen de uitspraak, blijft het verbod op doneren in de tussentijd gelden.
Lijst van klinieken
Hij moet van de rechtbank eveneens een complete lijst geven van klinieken en andere instellingen waar hij heeft gedoneerd. Als blijkt dat die lijst niet compleet is, krijgt hij een dwangsom van 25.000 euro per niet genoemde spermakliniek.
De zaak was aangespannen door Stichting Donorkind. Die zegt dat de massadonatie gevaarlijk is voor de gezondheid van de kinderen, en later eventueel voor die van hun kinderen. Zij zouden zonder het te weten een kind kunnen krijgen met een halfbroer of -zus.
'Een nieuw concept'
De rechtbank oordeelt dat Jonathan heeft gejokt over zijn donaties. Hij vertelde mensen die via hem een kind wilden, dat hij maximaal 25 donorkinderen had. Dat is de limiet die klinieken hanteren. Als zij hadden geweten dat hij veel meer kinderen had, zouden ze waarschijnlijk een andere donor hebben gekozen.
Tijdens de behandeling van zijn zaak op 13 april gaf de donor nog aan dat het wat hem betreft nog niet genoeg was: "Ik zal mij niet meer op sites aanbieden, maar als wensouders mij zelf benaderen, wil ik de vrijheid hebben daarop in te gaan." Hij zei 'in incidentele gevallen' de vrijheid te willen hebben nog te doneren.
De rechter legde hem toen meerdere kritische vragen voor, waarop de donor antwoordde met vaak warrige antwoorden. Hij noemde de situatie van de kinderen, die honderden broers en zussen hebben, een 'nieuw concept'.
Ook zei hij: "We moeten als samenleving donorkinderen helpen daarmee om te gaan. Nu worden ze allemaal neergezet als potentiële slachtoffers van incest, maar dat is niet aan de orde."
Later zei hij: "Ik zit hier en word opgevoerd als een soort dolle stier met voortplantingsdrang. Maar dat heb ik niet echt. Ik geloof niet in evolutie, maar in creatie." Volgens zijn advocaat wordt Jonathan 'intens verdrietig' als mensen geen kinderen kunnen krijgen.
'Hij raaskalt'
Veel moeders van kinderen die zijn verwekt met sperma van Jonathan waren aanwezig bij de behandeling van de zaak. Sommigen moesten in een tweede zaal via een videoverbinding meekijken. Na afloop van de zitting zei een moeder van twee kinderen van donor Jonathan tegen RTL Nieuws: "Hij zat te raaskallen, dat doet hij nou altijd. Hij geeft nergens antwoord op."
'Donorpapa Jonathan', zoals hij zichzelf noemt, doneerde niet alleen bij klinieken, maar legde online ook direct contact met wensouders.
'Mooiste uitspraak'
Advocaat Mark de Hek van Stichting Donorkind betoogde tijdens de zitting dat de donorkinderen van Jonathan emotionele problemen ervaren. Ze kunnen niet alle halfbroers of -zussen leren kennen. Of voelen zich tot elkaar aangetrokken. Ook zijn ze volgens hem 'belemmerd' in hun seksuele vrijheid, omdat ze telkens moeten controleren of potentiële bedpartners geen zus of broer zijn.
Moeder van twee kinderen Joyce Zwaart reageerde na de uitspraak opgelucht: "Mijn man is meteen taart gaan kopen. We zijn heel blij. Je hoopt dat de belangen van kinderen zwaarder wegen dan zijn voortplantingsdrang. Dit is de mooiste uitspraak die we konden krijgen."