AAN DE BELL TREKKEN

Kijkwijzer ontvangt stapel klachten na nieuwe keuring Pietje Bell

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPKijkwijzer ontvangt stapel klachten na nieuwe keuring Pietje Bell
RTL

Kijkwijzer heeft zaterdag een 'behoorlijk aantal klachten' ontvangen naar aanleiding van berichten over de nieuwe leeftijdskeuring van de familiefilm 'Pietje Bell'. Dat heeft directeur Tiffany van Stormbroek van NICAM, de organisatie waar Kijkwijzer onder valt, zaterdag gemeld.

"De keuring in 2002 was alle leeftijden. Maar de samenleving en de kennis over wat beelden voor invloed op kinderen hebben verandert"

De leeftijdskeuring is aangepast na meerdere klachten over het geweld tegen kinderen dat in de film te zien is, meldt Van Stormbroek. "De keuring in 2002 was alle leeftijden. Maar de samenleving en de kennis over wat beelden voor invloed op kinderen hebben verandert", legt ze uit. De leeftijdskeuring wordt uitgevoerd door rechthebbenden van films, die op basis van een checklist bepalen voor welke leeftijd een film of serie geschikt is. "Distributeurs kijken ook regelmatig opnieuw naar de classificatie van oude films en series."

Kijkwijzer bioscoophit Pietje Bell na 20 jaar aangepast naar 12+
Lees ook

Kijkwijzer bioscoophit Pietje Bell na 20 jaar aangepast naar 12+

De klachten die zijn binnengekomen over Pietje Bell stellen dat jonge kinderen nachtmerries hebben gekregen van de scènes waarin geweld tegen kinderen te zien is. De klagers die zich zaterdag melden, stellen vooral dat het raar is dat de familiefilm nu alleen goedgekeurd is voor kijkers van 12 jaar en ouder. Dit is dezelfde keuring die recente actiefilms als No Time To Die en Spider-Man krijgen.

Van Stormbroek kan niet zeggen welke aanbieder van Pietje Bell naar aanleiding van de binnengekomen klachten heeft besloten tot het aanpassen van de leeftijdskeuring. Pietje Bell is bij meerdere diensten te zien, zoals Netflix, Disney+ en de NPO. De oorspronkelijke distributeur, die de film in 2002 de oude keuring gaf, bestaat niet meer. De NICAM-baas kan niet zeggen hoe lang het zal duren voordat de nieuwe klachten behandeld zijn.

De NPO zendt Pietje Bell op zaterdagochtend 31 december uit. Een NPO-woordvoerder liet eerder zaterdag weten dat wordt onderzocht of dit zonder aanpassingen in de film nog wel mag nu de keuring flink verhoogd is. Producent Dave Schram is boos over de aanpassing van de leeftijdskeuring en onderzoekt of er juridische stappen tegen Kijkwijzer kunnen worden ondernomen.