OUD GELD

65-jarige Gert-Jan uit Oplichters Aangepakt kan niet met pensioen door oplichting

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTL65-jarige Gert-Jan uit Oplichters Aangepakt kan niet met pensioen door oplichting
RTL

De 65-jarige ondernemer Gert-Jan uit het oosten van het land wil dolgraag met pensioen, maar dat kan niet doordat hij zo'n twaalf jaar geleden is opgelicht. Gert-Jan moet nog 60.000 euro ontvangen van Bram, zo zien we in 'Oplichters Aangepakt'.

"Wat een rare vent, joh. Wat doet hij allemaal?"

Bram huurt Gert-Jan in voor een woonproject en de ondernemer volbrengt de opdracht. Maar het geld ontvangt hij nooit. "De kosten zijn opgelopen tot 60.000-70.000 euro", vertelt de zoon van Gert-Jan. Bram vertrekt uiteindelijk naar Thailand, waar hij zich voordoet als zakenman. 

Maar niks is minder waar. Het team van Kees van der Spek ontdekt dat Bram in een klein dorpje boven Bangkok woont. Het bedrijf waarvan hij directeur zou zijn, kent hem niet eens. Kees gaat samen met Gert-Jan naar Thailand om Bram te confronteren. 

Hoe gaat het nu met oplichtster Mieke en het verdwenen geld?
Lees ook

Hoe gaat het nu met oplichtster Mieke en het verdwenen geld?

Wanneer ze hem zien, is er niks van het imago van grote zakenman over. Hij rijdt op een aftandse scooter rond en telt koeien in de omgeving. Waarom? Dat weet niemand. "Wat een rare vent, joh. Wat doet hij allemaal?" vraagt Kees zich af. Tijdens de confrontatie blijkt dat Bram op een houtje moet bijten. "Ik wil het zo snel mogelijk afwikkelen", vertelt Bram. "Je hebt me gewoon bedonderd", reageert Gert-Jan.

Maar zo snel als Bram wil, kan het niet gaan. "Het enige wat ik kan afspreken is dat je elke maand 400 euro kan krijgen. Dat is mijn volledige AOW", zegt Bram. Gert-Jan gaat met die betalingsregeling akkoord. Ook belooft Bram nog 10.000 euro contant af te tikken in Nederland.

Een dag later komt het team van Kees erachter dat Bram een schuld heeft van zo'n 1 miljoen euro bij meerdere schuldeisers. Het is dus zaak dat Bram een contract ondertekent waarin zwart op wit staat dat hij echt 400 euro per maand aan Gert-Jan gaat overmaken. Dat doet hij gelukkig en tot nu toe heeft hij maandelijks betaald. Alleen de beloofde 10.000 euro in contanten heeft Gert-Jan niet voor de afgesproken tijd kunnen incasseren. 

Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt zie je elke dinsdag om 20.30 uur bij RTL 5.

Aan het einde van de video hieronder geeft Kees nog even een update, waarin hij ook vertelt dat Gert-Jan Kees' naam heeft doorgegeven aan de Thaise autoriteiten in de hoop dat hij het land voorlopig niet meer in mag:

Lees meer over
Kees van der Spek