HET LICHT ZIEN

Man in Oplichters Aangepakt weet niet dat hij al 9 jaar opgelicht wordt: 'Het is allemaal onzin'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTLMan in Oplichters Aangepakt weet niet dat hij al 9 jaar opgelicht wordt: 'Het is allemaal onzin'
RTL

In een nieuwe aflevering van 'Kees Van Der Spek: Oplichters Aangepakt' wordt een nietsvermoedende man al negen jaar opgelicht door meesteroplichters uit het buitenland. Bewindvoerder Caroline Verhagen schakelt de hulp van Kees van der Spek (58) in om de oplichterspraktijken te stoppen.

"Het is allemaal onzin. Je wordt al negen jaar opgelicht"

Negen jaar geleden krijgt een man, wiens naam niet wordt genoemd, het bericht dat er een erfenis van 2,5 miljoen euro aan hem is toegekend. Het slachtoffer is dolgelukkig, maar heeft niet door dat het om oplichting gaat.

Hij komt in contact met een zogenaamde notaris, Samuel Akpan, die hem telkens om geld blijft vragen. In eerste instantie moet de man geld betalen om de erfenis vrij te stellen. Daarna lopen de kosten in rap tempo op.

Het loopt zo uit de hand dat de gedupeerde diep in de schulden zit. Hij is uiteindelijk voor 500.000 euro in zee gegaan met de oplichters. Zijn bewindvoerder Caroline Verhagen is ten einde raad, omdat niemand de man kan overtuigen dat het hier om oplichting gaat. "Ik kan dit niet laten gaan en het maar voort laten duren, want mijn klant gelooft nog steeds dat er 2,5 miljoen euro op hem wacht."

65-jarige Gert-Jan uit Oplichters Aangepakt kan niet met pensioen door oplichting
Lees ook

65-jarige Gert-Jan uit Oplichters Aangepakt kan niet met pensioen door oplichting

Om bewijs te verzamelen reist Kees van der Spek samen met Caroline af naar Senegal. Tijdens de zoektocht naar de oplichter komen ze er al snel achter dat het niet om één persoon gaat, maar om een crimineel netwerk. Wanneer ze aankomen bij de locatie, zijn de oplichters net vertrokken.

In het holst van de nacht doet Kees, met hulp van een Senegalese ex-kolonel uit het leger en een gespierde vertrouweling van hem, een inval bij de vermoedelijke tweede locatie. Kees verzamelt genoeg bewijsstukken om de cliënt van Caroline ervan te overtuigen dat hij jarenlang is opgelicht.

Eenmaal terug in Nederland gaat Kees het gesprek aan met de man en legt hij de situatie en zijn bevindingen uit. De man wil in eerste instantie niet geloven dat hij geen miljonair is. "Het is allemaal onzin. Je wordt al negen jaar opgelicht. Als ik dit niet had uitgezocht, was je nog jaren doorgegaan. Het moet gewoon stoppen", legt Kees uit.

Na negen jaar is het slachtoffer er eindelijk van overtuigd dat de erfenis, waar hij al die jaren op wacht, niet bestaat. "Kun je het me vergeven dat ik dit allemaal heb uitgezocht voor je en Kees heb benaderd hiervoor?" vraagt Caroline aan haar cliënt.

Met een klopje op haar been laat het slachtoffer weten haar niks kwalijk te nemen. Ondanks de woede die de man op dit moment voelt, komt er ook een soort rust over hem heen: "Het bevlogen wat je altijd gehad hebt, kun je nu toch even laten rusten."

Het slachtoffer eindigt het gesprek op een positieve noot. "Ik wil zo graag een knuffel geven, mag dat?", waarna ze met een knuffel het moeilijke gesprek afsluiten.

Kees heeft inmiddels een update over de erfenisoplichters. Je ziet het in de video hieronder. 

Kees Van Der Spek: Oplichters Aangepakt zie je elke dinsdag om 20.30 uur bij RTL 5. Je kunt de aflevering terugkijken bij Videoland.

Lees meer over
Kees van der Spek