GEEN HOUTEN HART

Carice van Houten schrok van kritiek op klimaatactivisme: 'Deed pijn'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP Carice van Houten schrok van kritiek op klimaatactivisme: 'Deed pijn'
RTL

Carice van Houten (46) is aanvankelijk geschrokken van de kritische reacties die zij ontving nadat zij eerder dit jaar actief werd als klimaatactivist. "Ik werd er heel erg door overweldigd", zegt de actrice in een interview met 'NRC'.

"Ik begreep niet waarom ik er zoveel shit over kreeg terwijl ik iets goeds probeerde te doen"

Carice sprak haar steun uit voor onder meer actiegroep Extinction Rebellion, maar daar was niet iedereen even blij mee. "Ik werd hypocriet genoemd, omdat ik voor mijn werk veel heb gevlogen. Die kende ik nog niet, want ik was nieuw", zegt Carice. "Ik begreep niet waarom ik er zoveel shit over kreeg terwijl ik iets goeds probeerde te doen. Nu kan ik er veel beter mee dealen."

Carice van Houten: 'Te weinig stilgestaan bij de toekomst van mijn kind'
Lees ook

Carice van Houten: 'Te weinig stilgestaan bij de toekomst van mijn kind'

De actrice vond het ook lastig dat in het begin werd gezegd dat het 'hip is om klimaatactivist te zijn'. "Dat maakte me echt furieus. En het deed me ook wel een beetje pijn. Als ik aandacht had gewild, dan was ik wel in Ik hou van Holland of Wie is de mol gaan zitten."

In het gesprek vertelt Carice verder dat zij vanwege haar zorgen over het klimaat twijfelt of zij nu opnieuw voor een kind gekozen zou hebben. "Ik denk het eerlijk gezegd niet, ook al is hij het mooiste dat me in mijn leven is overkomen. Ik vind het heel verdrietig dat jonge mensen daar nu over moeten nadenken, dat ze niet weten of ze dat moeten doen terwijl ze misschien wel een hele grote kinderwens hebben."

Lees meer over
Carice van Houten