EUPHORISCH

Loreen trots om eerste vrouw ooit te zijn die ESF twee keer wint

Door ANP/RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANPLoreen trots om eerste vrouw ooit te zijn die ESF twee keer wint
RTL

De Zweedse zangeres Loreen (39) voelt zich 'trots' om de eerste vrouw te zijn die het Eurovisiesongfestival twee keer wint. Dat vertelt de zangeres in de nacht van zaterdag op zondag in een persconferentie na afloop van de finale van de 67e editie van de liedjeswedstrijd. Zweden wint met in totaal 583 punten.

"Ik ben heel erg trots op ons allemaal"

Loreen en de Ierse zanger Johnny Logan zijn de enigen die het Eurovisiesongfestival twee keer hebben gewonnen. De Zweedse zangeres wint ook in 2012 met het lied 'Euphoria'. "Ik ben heel erg trots op ons allemaal."

Johhny Logan wint destijds namens zijn thuisland Ierland in 1980 in Den Haag met 'What’s Another Year' en herhaalt dat kunststukje zeven jaar later in Brussel door met het nummer 'Hold Me Now' de zege op te eisen. Daarmee houdt het nog niet op voor ‘Mr. Songfestival’. In 1992 wint Linda Martin met het door hem geschreven 'Why Me'. 

Eurovisiesongfestival vijftig jaar na winst ABBA weer in Zweden
Lees ook

Eurovisiesongfestival vijftig jaar na winst ABBA weer in Zweden

Op de vraag of twee keer meedoen en winnen het maximum zou moeten zijn voor een deelnemer tijdens het Eurovisiesongfestival, antwoordt Loreen dat alles draait om creativiteit. Artiesten willen graag iets overdragen aan het publiek. "Dus ik denk niet dat daar een limiet aan moet worden gesteld."

De songfestivalwinnares komt in november met nieuwe muziek en een tour. "Er komt nog wat meer muziek", aldus Loreen. "En er komt een Europese tour, die begint in november." Ze vertelt nog niet welke landen ze aandoet. Of de zangeres ook in Nederland gaat optreden, is dus nog niet bekend.

Finland werd zaterdag tweede met 526 punten. Israel eindigde op de derde plek met 362 punten. Verder bestaat de top 10 uit Italië, Noorwegen, Oekraïne, België, Estland, Australië en Tsjechië. Mia Nicolai en Dion Cooper, die namens Nederland meededen aan het Eurovisiesongfestival, wisten zich in de eerste halve finale niet te kwalificeren voor de finale en deden dus niet mee zaterdagavond.

Lees meer over
LoreenEurovisiesongfestival