DE DIEPTE IN GAAN

S10 in tranen in Boerderij van Dorst over crisisopname: 'Allerergste dingen gezien'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© NPO: Boerderij van Dorst, seizoen 3 Afl. 4S10 in tranen in Boerderij van Dorst over crisisopname: 'Allerergste dingen gezien'
RTL

In een nieuwe aflevering van 'Boerderij van Dorst' zijn zangeres Stien den Hollander (22), beter bekend onder haar artiestennaam S10, en Bram Krikke (28) te gast. Naast dat de twee BN'ers hun handen uit de mouwen steken op Ravens boerderij, praten ze ook openhartig over hun privéleven. Daarbij wordt S10 emotioneel wanneer het gaat over haar mentale gezondheid.

"Er gebeurt gewoon veel in het leven en daar heb je geen grip op"

Denk je aan zelfdoding? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

S10 heeft een moeilijke jeugd gehad. Zo heeft ze last gehad van depressies en psychoses. De zangeres vond het maar moeilijk om te geloven dat de toekomst ooit beter zou worden. Haar situatie is zo heftig geweest dat de zangeres zelfs moest worden opgenomen.

"Op mijn viertiende hebben ze mij drie weken naar de gesloten afdeling van de Bascule in Amsterdam gestuurd. Dat is een crisisafdeling." Dat heeft volgens S10 haar mentale gezondheid alleen maar verergerd. "Daar heb ik echt de allerergste dingen gezien. (...) Allemaal kinderen die heel erg in de war zijn. Of echt de gaten van de zelfbeschadiging in hun armen hadden staan. (...) Dat is denk ik gewoon echt niet goed geweest voor mij. Als ik dat niet had gezien op die leeftijd en als ze op de poli iets beter hun best hadden gedaan om een diagnose te vinden dan was ik niet zo vaak opgenomen geweest." 

Volgens de zangeres heeft ze ook een verkeerde diagnose gekregen. "Autisme. (...) Waardoor ik ook niet meer naar het normale middelbare onderwijs mocht."

S10 wil gloednieuw album met schone lei beginnen: ‘Een nieuwe Stien’
Lees ook

S10 wil gloednieuw album met schone lei beginnen: ‘Een nieuwe Stien’

S10 vertelt dat ze ook zware medicatie toegediend heeft gekregen, maar dat hielp haar evenmin. "Uiteindelijk ben ik gestopt met de medicijnen. Want ik voelde ook wel dat het niet helemaal in mij zat. Dat ik dacht: het is ook iets buiten mij om, dat dit zo gebeurt." De zangeres wordt emotioneel als ze terugblikt op deze periode. "Ik ben eigenlijk niet psychisch niet goed", concludeert ze in tranen. "Dat weet ik eigenlijk zeker. Nu ook niet en toen eigenlijk ook niet. Er gebeurt gewoon veel in het leven en daar heb je geen grip op. Dat is het geweest. En dat gebeurt iedereen, dus ook mij."

Inmiddels gaat het goed met S10. Ze heeft voor zichzelf besloten om niet meer terug te willen naar hoe het toen was. "En dat lukt heel goed." 

Bekijk de aflevering terug via deze link. 

Lees meer over
S10Raven van DorstBoerderij van Dorst