TIMS TELE-VISIE

'Voor nog zo'n seizoen van Chateau Meiland hoef je mij niet meer te bellen'

Door Tim van Rodijnen··Aangepast:
© ANP'Voor nog zo'n seizoen van Chateau Meiland hoef je mij niet meer te bellen'
RTL

Journalist Tim van Rodijnen (27) leest en schrijft over de Nederlandse televisie- en entertainmentwereld. In Tims Tele-visie pent hij neer wat hem hierin opvalt, verbaast en ontroert.

"Je zou hopen dat Talpa de Meilandjes na deze periode van uitmelken op een lange zomervakantie stuurt, maar niets is minder waar"

Als u de betekenis van het woord 'uitmelken' opzoekt in het woordenboek, dan is het op dit seizoen van Chateau Meiland van toepassing. Negentien weken duurde deze reeks van de SBS-realityshow. Negentien weken ging het over de verbouwing van het 'nieuwe' (inmiddels allang geopende) pension Code Rosé van de Meilandjes. Door al dat rekken en trekken verdwijnt de charme van de familie een beetje. Want heel eerlijk, na vier weken kijken naar het sloopwerk was ik al afgehaakt. En toen moest ik nog héél lang door, net als Martien, Erica, Maxime en Montana.

Dan kijk je toch lekker niet? Ik hoor het u denken. Nou, ik zal u wat context geven. Vrijwel iedere maandagavond werk ik voor deze site en is het één van mijn taken om naar Chateau Meiland te kijken. Daar schrijf ik dan altijd weer een stukje over. Dus ja, ik heb met eigen ogen wekenlang gekeken hoe Code Rosé werd afgebroken en weer werd opgebouwd. Veel meer dan dat, en de typische hysterische autoritjes, gebeurde er dit seizoen eigenlijk niet. Vergeleken met vorige seizoenen was deze reeks  'slaapverwekkend' te noemen. Ik kon er nog wel eens om lachen, om die familie. Dat was er de afgelopen negentien weken niet bij.

'Daten met 20 mannen tegelijk bleek de best mogelijke PR voor Sylvia Geersen'
Lees ook

'Daten met 20 mannen tegelijk bleek de best mogelijke PR voor Sylvia Geersen'

Het gevoel rondom de eerst zo populaire familie verandert ook. Waar op Twitter voorheen vooral werd gelachen om de hysterische opmerkingen van de olijke familie, komt nu vooral irritatie naar voren. Mensen klagen steen en been, iedere aflevering weer. Ik begrijp het wel. Voorheen was het wijnen, wijnen, wijnen én lachen, gieren, brullen met de Meilandjes. Nu is het klussen, klussen, klussen en zeuren, zeiken, zaniken.

Het is zonde. Want als de familie Meiland iets niet is, dan is het wel saai. Een saai tv-programma wint de Gouden Televizier-Ring niet. Een saaie show zorgt er niet voor dat typische uitspraken door Nederland collectief worden overgenomen. Een saai format scoort geen hoge kijkcijfers. Maar een uitgemolken programma heeft wel last van dalende kijkcijfers, zo blijkt weer. De steevaste miljoenenscores uit de begindagen gaan al negentien weken niet meer op.

Voor de levensduur van de serie lijkt het me goed om een Meiland-stop in te lassen. Neem een voorbeeld aan The Masked Singer of Make Up Your Mind. Allebei grote hits, maar beide maar één keer per jaar te zien. Bovendien duren de seizoenen niet zo lang. Zo kijken mensen nog ergens naar uit. Bovendien kan het geen kwaad als de familie even adempauze krijgt. Zo kunnen ze weer even leven zónder camera, wat hen wellicht ook weer dichter bij het succes van de begindagen brengt. 

Je zou hopen dat Talpa de Meilandjes na deze periode van uitmelken op een lange zomervakantie stuurt, maar niets is minder waar. Eind augustus zijn ze alweer terug. Hoe lang dat seizoen gaat duren is nog niet bekend. Ik hoop in ieder geval op acht tot tien afleveringen, lekker kort. En dat er eindelijk meer gebeurt waar ik om kan lachen. Dat gun ik de Meilandjes zelf ook, want voor zo’n seizoen als dit hoef je mij - en de fans blijkbaar ook - écht niet meer te bellen. Maar goed, ik zie die avond op maandag 28 augustus vanzelf wel wat het volgende seizoen ons brengt, aangezien ik dan gewoon weer aan het werk ben.

Lees meer over
Tim van RodijnenMartien MeilandMaxime MeilandMontana MeilandErica MeilandChateau Meiland