Oom van Anne Faber duikt voor serie in wereld van TBS-klinieken
Hans Faber, de oom van de in 2017 om het leven gebrachte Anne Faber, neemt voor een nieuwe docuserie een kijkje achter de muren van de normaal hermetisch afgesloten tbs-klinieken. De vijfdelige serie 'In de TBS' is vanaf maandag 28 augustus om 22.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
"Mensen met zulke complexe stoornissen dat er geen pasklare aanpak is"
In de documentaireserie onderzoekt Hans Faber hoe het er precies aan toe gaat in tbs-klinieken. Zijn nichtje Anne Faber werd in 2017 om het leven gebracht door Michael P., die bij een eerdere veroordeling geen tbs kreeg opgelegd, maar dat wel had moeten krijgen. Haar oom onderzoekt nu wat er sindsdien is veranderd. Hans volgt als buitenstaander en nabestaande een jaar lang patiënten, begeleiders en behandelaars in de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht en wil op die manier een eerlijk beeld schetsen van een gecompliceerd systeem.
Hans zegt over de serie: "Na een jaar in de Van der Hoeven Kliniek te hebben rondgelopen, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat tbs-klinieken steeds meer als 'afvoerputje' worden gebruikt voor mensen waar we geen raad mee weten. Voor psychiatrische patiënten die eigenlijk in de GGZ horen, maar daar niet te handhaven zijn. Voor mensen die zware misdaden hebben begaan, maar geen levenslang krijgen omdat dan de kans bestaat dat ze na 25 jaar weer buiten zijn. Of mensen met zulke complexe stoornissen dat er geen pasklare aanpak is. Zij worden naar de tbs-kliniek gestuurd, waar therapeuten het mogen oplossen. Geen wonder dat de boel verstopt raakt."
Naast de documentaireserie heeft Hans ook een podcast gemaakt. Ook deze is getiteld In de TBS.
Over tbs
Tbs, wat staat voor terbeschikkingstelling, wordt jaarlijks een paar honderd keer door rechters opgelegd. Zo ook aan de 34-jarige turnleraar Olivier de G., die in 2021 de 14-jarige Esmée om het leven bracht. Nu geeft hij aan dat hij veel eerder behandeld wil worden, omdat hij inziet dat hij echt hulp nodig heeft. En die vraag; die komt steeds vaker bovendrijven, zowel bij de veroordeelden zelf, als bij de specialisten. Meer daarover in onderstaande video.