SLIMME ZET

Tom Kleijn hield winst De Slimste Mens voor zoon geheim

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© De Slimste MensTom Kleijn hield winst De Slimste Mens voor zoon geheim
RTL

Het moment waarop Tom Kleijn (54) vrijdagavond toch nog vrij plotseling als winnaar van 'De Slimste Mens' uit de bus komt, overvalt hem zelf misschien nog wel het meest. "Ik was totaal verbouwereerd. Zo gek, dat heb ik eigenlijk nooit", vertelt de winnaar in een terugblik aan het ANP. Tom verslaat rivaal Jörgen Tjon A Fong (49) met één antwoord over Bonaire.

"Hij is pas 14 en ik wilde niet dat hij per ongeluk iets zou zeggen als het er op school over zou gaan"

Tom neemt het in de laatste aflevering van het zomerseizoen van de populaire KRO NCRV-quiz op tegen musicalactrice Nandi van Beurden en De Kleine Komedie-directeur. Nandi valt al eerder af, waardoor het in de finaleronde ging tussen de heren. Tom heeft daarbij een voorsprong van 70 seconden. Het gaat aardig gelijk op, maar als de theaterdirecteur niet op een laatste antwoord over het Nederlandse eiland kan komen, pakte de journalist de winst.

Finale De Slimste Mens 2023 brengt déze winnaar voort na tactische fout tegenstander
Lees ook

Finale De Slimste Mens 2023 brengt déze winnaar voort na tactische fout tegenstander

"Meestal heb ik nog wel een mate van controle over hoe dingen gaan, maar ik zat zó in dat spel, zó in de koker van naar dat kleine schermpje kijken, dat het me echt overviel. Want als hij nog één goed antwoord had gegeven, lag ik eruit", vertelt de winnaar. "Ik zei in mijn beurt vervolgens één van de twee antwoorden die ik in mijn hoofd had, dat was goed en dan komt meteen die confetti naar beneden. Ik stond volgens mij enorm schaapachtig te lachen."

In zijn dankwoord richt Tom zich tot zijn zoon Jonas, die hem heeft overgehaald om mee te doen. Hoewel de finale al in juni wordt opgenomen, heeft zijn zoon ook pas vrijdagavond gezien dat zijn vader heeft gewonnen. "Hij is pas 14 en ik wilde niet dat hij per ongeluk iets zou zeggen als het er op school over zou gaan", aldus Tom.

De Slimste Mens-bokaal, die de winnaar na afloop ontvangst uit handen van dichter Martin Rombouts die de vorige editie wint, krijgt in huize Kleijn een plekje naast de Emmy Award. Die wint de journalist in 2006 voor zijn reportage Hunting for Taliban. De award heeft hij al die tijd overigens niet hoeven verstoppen voor zijn onwetende zoon. "Die krijg je gelukkig pas later mee omdat je naam er nog ingegraveerd moet worden."

Dat de journalist gedurende zijn deelname aan het programma zowel acht goede antwoorden kan opdreunen over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, als weet dat Rachel Hazes door roddelvlogger Yvonne Coldeweijer wordt uitgemaakt voor 'gecremeerde kroket', is voor Tom geen verrassing. "Ik ben heel slecht in namen, maar ik heb wel een geheugen voor totaal nutteloze feitjes die nu toch niet nutteloos bleken te zijn!"

Lees meer over
Tom KleijnDe Slimste Mens