Gevolgen plannen Prinsjesdag

Iedereen meer salaris, maar minimumloners gaan er meest op vooruit

Door RTL Z··Aangepast:
© Peter Hilz / ANPIedereen meer salaris, maar minimumloners gaan er meest op vooruit
RTL

Goed nieuws voor de werkende Nederlander: volgend jaar gaat vrijwel iedereen er qua salaris op vooruit. Mensen die het minimumloon verdienen en een voltijdcontract van 40 uur hebben, profiteren het meest.

Dit berekende HR-dienstverlener Visma Raet op basis van de Rijksbegroting, die gisteren tijdens Prinsjesdag werd gepresteerd door het demissionair kabinet. Momenteel is het minimumloon 1995 euro per maand bij een voltijd dienstverband. Alleen, bij de ene werkgever geldt 36 uur als voltijd, bij de ander 38 of 40 uur.

Nieuw: het minimumuurloon

Dat betekent dus dat een werknemer met 36 uur werk bij het ene bedrijf precies hetzelfde verdient als een werknemer met 40 uur werk bij het andere bedrijf. Dat gaat veranderen. Vanaf volgend jaar geldt een minimum uurloon van 13,11 euro.

"Daardoor gaan mensen die 40 uur werken er 13,9 procent op vooruit qua maandsalaris", zegt Joke van der Velpen, manager wet- en regelgeving bij Visma Raet. "Zij gaan van 1995 euro bruto naar ruim 2270 euro bruto. Hun nettosalaris stijgt met 204 euro naar 2061 euro per maand."

Prinsjesdag: dit verandert er in 2024 voor je portemonnee
Lees ook

Prinsjesdag: dit verandert er in 2024 voor je portemonnee

Wie 36 uur werkt houdt uiteindelijk 1924 euro netto over (3,59 procent erbij), wie 38 uur werkt 1993,03 (bijna 7,3 procent).

Die verandering kan een averechts effect hebben. De hoogte van je inkomen is van invloed op allerlei toeslagen, zoals die voor zorg en kinderopvang. Een hoger (minimum)loon kan betekenen dat je juist minder toeslagen krijgt. Dat is per persoon en huishouden verschillend.

Modaal en twee keer modaal

Ook mensen met een modaal inkomen (3068 euro bruto) gaan er vanaf 1 januari 2024 op vooruit, en wel met 67,42 euro netto per maand (2,58 procent). Werknemers die twee keer modaal verdienen (6172 euro bruto) krijgen er netto 70,59 bij (1,69 procent)

"In verhouding gaan mensen die twee keer modaal verdienen er dus minder op vooruit dan mensen met een modaal inkomen of minimumloon", zegt Van der Velpen. "Dat heeft ook te maken met het oprekken van de eerste belastingschijf; die loopt nu nog tot een jaarsalaris van 73.031 euro bruto, maar dat wordt 75.624 euro."

Verschillende Kamerleden reageerden gisteren op de begroting:
(tekst loopt verder onze video)

Wie meer verdient moet 49,5 procent belasting betalen. "Dat maakt mede dat de hogere inkomens er minder op vooruit gaan", aldus Van der Velpen. 

Visma Raet heeft een handige tool ontworpen om te berekenen van wat jij maandelijks netto overhoudt. 

Lees meer over
Visma RaetRijksbegrotingPrinsjesdagSalarisMinimumloon